Arhivă

110 ani de la construirea Primăriei din Caransebeș

primaria CaransebesDupă salutul personalităţilor, al oaspeţilor şi după cuvântul inaugural, a avut loc şi semnarea unui protocol de înfrăţire a municipiului Caransebeş cu localitatea Kovacica din Serbia. Astfel, reprezentanţii localităţilor s-au angajat ca de acum înainte să colaboreze atât în domeniul turismului, cât şi în cel al comerţului şi educaţiei.

‘Municipiul nostru are 25.000 de locuitori, iar ca populaţie avem 24 de etnii. Suntem două municipii asemănătoare şi chiar dacă nu avem un centru atât de frumos ca al dumneavoastră, sperăm să avem unul printr-un proiect comun. Prietenia noastră durează de ani de zile şi astăzi am venit să o oficializăm printr-un protocol’,  a spus primarul municipiului Kovavica, Miroslav Krişan.

Primăria Caransebeş are accesate patru proiecte transfrontaliere cu partea sârbă, dintre care două sunt dedicate tinerilor, unul se referă la managementul comun al situaţiilor de urgenţă, iar cel de-al patrulea este unul ecologic, ce vizează protecţia râului Timiş, a spus primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela.

‘Dintr-o simplă prietenie, s-a ajuns la o colaborare serioasă şi la accesarea a peste 1,2  milioane de euro. Sper să nu mai existe graniţe între noi. Este important să fim prieteni, să colaborăm, iar împreună să dovedim că viaţa poate fi mai bună şi mai frumoasă’, a subliniat Vela.

Cu această ocazie, primarul Caransebeşului a evocat personalitatea lui Constantin Burdea, ctitorul sediului administrativ al municipiului de pe Timiş şi Sebeş, şi i-a menţionat pe toţi cei 44 de conducători ai oraşului de la înfiinţarea Primăriei Caransebeş, din care, la ora actuală, doar şase mai sunt în viaţă.

‘Acest edificiu deosebit ca arhitectură a fost inaugurat la data de 20 septembrie 1903 şi este, după părerea mea, cea mai frumoasă primărie din întregul Banat, ca şi clădire, ca amplasament, ca simbolistică arhitecturală’, a declarat Marcel Vela.

Tot vineri seara, invitaţii la manifestare au participat şi la Salonul Internaţional de Grafică Satirică, ocazie cu care a avut loc vernisajul şi gala premiilor Academiei Ştefan Popa Popa’s. Mai mulţi tineri din ţară şi din străinătate, printre care, Italia, Iran, Franţa, şi-au expus lucrările în incinta salonului şi au primit diplome din partea maestrului Popa’s şi a Primăriei Caransebeş. La final, oaspeţilor doritori li s-au făcut portrete la minut de către artiştii prezenţi la manifestare.

‘Cea de-a patra ediţie a galeriilor ludice găzduieşte peste 60 de lucrări a unor autori de renume în grafica satirică, de care suntem foarte mândri’, a subliniat primarul Caransebeşului, Marcel Vela.

Toţi oaspeţii prezenţi la manifestările de vineri, de la Caransebeş, au primit şi câte un exemplar din volumele: ‘Monografia municipiului Caransebeş’, semnată de Ion Marcel Vela şi Ioan Haţegan, apoi ‘Contribuţii la monografia Caransebeşului’ – Vol. II, aparţinându-i istoricului Liviu Groza, şi ‘Sissi’, de Pavel Şuşară. AGERPRES.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts