apa greaSenatorii au adoptat marţi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2013 privind reglementarea regimului juridic al apei grele preluate de Societatea Naţională ‘Nuclearelectrica’ – SA prin alocaţii de la bugetul de stat, în perioada 2006-2011.

În favoarea actului normativ au votat 92 de senatori, cinci au votat împotrivă şi trei s-au abţinut.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a anunţat că grupul parlamentar din care face parte va vota proiectul de lege în forma Guvernului, dar a făcut apel către acesta să continue politica de ‘deparazitare, de decăpuşare’ a unităţilor de importanţă strategică aparţinând statului.

‘Aş vrea ca Guvernul să continue să găsească soluţii pentru finalizarea Reactoarelor 3 şi 4, pentru preluarea cantităţilor de apă grea de la Turnu Severin şi pentru menţinerea locurilor de muncă în aceste zone cu caracter deosebit. (…) Reactoarele 3 şi 4, alături de celelalte reactoare care se află în funcţiune, ajung la o treime din necesarul de energie electrică la nivel naţional’, a argumentat Şerban Nicolae.

Senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu a dorit să felicite Executivul pentru elaborarea unui astfel de proiect prin care a decis, practic, mersul înainte al Nuclearelectrica, punerea în funcţiunea a Reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.

‘Această ordonanţă mă face să spun că Guvernul Ponta este Guvernul României. (…) Mi-aş dori ca Guvernul să nu mai vândă activele României. Vom veni ca grup parlamentar cu un proiect de lege similar, ca şi huila din Valea Jiului să devină o resursă strategică. Vom vota pentru acest proiect şi sper că vom avea susţinerea USL prin care şi huila românească să intre în atenţia României’, a spus Vochiţoiu.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare, în principal, transferarea din patrimoniul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA în patrimoniul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale a întregii cantităţi de apă grea, achiziţionată de Nuclearelectrica de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare în perioada 2006 – 2011, achiziţie realizată cu finanţare integrală din surse bugetare, astfel încât această cantitate de apă grea să fie recunoscută ca fiind proprietatea statului, realizându-se astfel un regim juridic unitar al dreptului de proprietate asupra apei grele necesare pentru punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Măsura instituită prin actul normativ a fost necesară, întrucât Nuclearelectrica a demarat negocierea cu Enel şi ArcelorMittal Galaţi a Acordului de Investiţii pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a Unităţilor la Bursa de Valori Bucureşti, fapt care a determinat necesitatea rezolvării acestei situaţii anterior lansării ofertei publice primare. AGERPRES

Leave a reply