Home / Arad / Senatorii au adoptat proiectul de lege ce vizeaza reglementarea regimului juridic al apei grele preluate de Nuclearelecrtica

Senatorii au adoptat proiectul de lege ce vizeaza reglementarea regimului juridic al apei grele preluate de Nuclearelecrtica

apa greaSenatorii au adoptat marţi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2013 privind reglementarea regimului juridic al apei grele preluate de Societatea Naţională ‘Nuclearelectrica’ – SA prin alocaţii de la bugetul de stat, în perioada 2006-2011.

În favoarea actului normativ au votat 92 de senatori, cinci au votat împotrivă şi trei s-au abţinut.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a anunţat că grupul parlamentar din care face parte va vota proiectul de lege în forma Guvernului, dar a făcut apel către acesta să continue politica de ‘deparazitare, de decăpuşare’ a unităţilor de importanţă strategică aparţinând statului.

‘Aş vrea ca Guvernul să continue să găsească soluţii pentru finalizarea Reactoarelor 3 şi 4, pentru preluarea cantităţilor de apă grea de la Turnu Severin şi pentru menţinerea locurilor de muncă în aceste zone cu caracter deosebit. (…) Reactoarele 3 şi 4, alături de celelalte reactoare care se află în funcţiune, ajung la o treime din necesarul de energie electrică la nivel naţional’, a argumentat Şerban Nicolae.

Senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu a dorit să felicite Executivul pentru elaborarea unui astfel de proiect prin care a decis, practic, mersul înainte al Nuclearelectrica, punerea în funcţiunea a Reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.

‘Această ordonanţă mă face să spun că Guvernul Ponta este Guvernul României. (…) Mi-aş dori ca Guvernul să nu mai vândă activele României. Vom veni ca grup parlamentar cu un proiect de lege similar, ca şi huila din Valea Jiului să devină o resursă strategică. Vom vota pentru acest proiect şi sper că vom avea susţinerea USL prin care şi huila românească să intre în atenţia României’, a spus Vochiţoiu.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare, în principal, transferarea din patrimoniul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA în patrimoniul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale a întregii cantităţi de apă grea, achiziţionată de Nuclearelectrica de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare în perioada 2006 – 2011, achiziţie realizată cu finanţare integrală din surse bugetare, astfel încât această cantitate de apă grea să fie recunoscută ca fiind proprietatea statului, realizându-se astfel un regim juridic unitar al dreptului de proprietate asupra apei grele necesare pentru punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Măsura instituită prin actul normativ a fost necesară, întrucât Nuclearelectrica a demarat negocierea cu Enel şi ArcelorMittal Galaţi a Acordului de Investiţii pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a Unităţilor la Bursa de Valori Bucureşti, fapt care a determinat necesitatea rezolvării acestei situaţii anterior lansării ofertei publice primare. AGERPRES

About admin

Check Also

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul Caraș-Severin activează îndomeniul serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul …

Lasă un răspuns