daniel chitoiuBiroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal, reunit joi, 29 august a.c., a avut ca temă principală de discuţie activitatea guvernului şi a miniştrilor liberali. Ca urmare a dezbaterilor, au fost trasate obiectivele PNL în raport cu programul partidului şi cu programul de guvernare.

Membrii BPN au analizat o serie de măsuri privind politicile fiscale şi economice care urmează a fi promovate de PNL şi au votat acordarea de mandatate vicepreşedinţilor Daniel Chiţoiu, Varujan Vosganian şi Relu Fenechiu pentru a le propune spre aprobare Delegaţiei Permanente a partidului. Proiectele propuse vor fi discutate şi în cadrul Uniunii Social Liberale, ţinând cont că sunt asumate în cadrul programului de guvernare.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru al Finanţelor Publice, a fost mandatat de BPN să susţină trei măsuri de politică fiscală care să reprezinte priorităţi pentru construcţia bugetară pe anul 2014:

1) Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu trei puncte procentuale, în anul 2014, concomitent cu îmbunătăţirea colectării impozitelor şi taxelor. Conform programul de guvernare, USL şi-a asumat reducerea, în cadrul mandatului, până în 2016, a CAS la angajator cu 5 puncte procentuale şi revenirea TVA la 19%, astfel încât să fie valorificate pe deplin avantajele competitive în plan fiscal ale României. Prin această măsură, solicitată şi de către mediul de afaceri, vor fi stimulate crearea de noi locuri de muncă şi investiţiile, şi va fi redusă ponderea economiei subterane pe piaţa muncii.

2) Regândirea sistemului de redevenţe, în conformitate cu prevederile negociate cu partenerii internaţionale, CE, FMI şi BM, potrivit Strategiei pentru noul regim de impozitare pentru resurse minerale, petrol şi gaze naturale, astfel încât România să îşi poată valorifica inteligent potenţialul de resurse naturale.

3) Susţinerea investiţiilor în infrastructură prin maximizarea alocărilor bugetare dedicate investiţiilor publice şi schemelor de Parteneriat Public-Privat. Investiţiile vizează reluarea construcţiei de autostrăzi, drumuri naţionale, drumuri judeţene, realizarea infrastructurii de canalizare şi alimentare cu apă a municipiilor, oraşelor şi comunelor, continuarea lucrărilor la magistralele de metrou. Două dintre priorităţi se referă la finanţarea infrastructurii de apărare împotriva inundaţiilor şi a unor centre medicale de permanentă, multifuncţionale.

‘Este pentru prima dată, după mai bine de patru ani, când un guvern în funcţie poate să spună, cu aproape patru luni înaintea următorului exerciţiu bugetar, ce va face în anul ce urmează. Acest fapt se înscrie în respectarea angajamentului privind condiţia de predictibilitate, pe un domeniu extrem de important, precum cel al Finanţelor’, a afirmat Daniel Chiţoiu în cadrul conferinţei de presă care a avut loc la finalul şedinţei BPN.
La rândul său, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reiterat cele patru principii care stau la baza abordării economice liberale: privatizarea, crearea de locuri de muncă, reindustrializarea şi relaxarea fiscală.

‘Am prezentat programul de privatizare pentru 2013 de atragere de investiţii şi am primit mandatul de a prezenta, atât conducerii PNL cât şi întregii alianţe, Strategia de Reindustrializare a României până la sfârşitul acestui an şi, în mod concret, planul de acţiune privind câteva industrii: industria oţelului, a aluminiului, industria construcţiilor de maşini şi industria chimică’, a declarat Varujan Vosganian.

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a prezentat în cadrul BPN un proiect deosebit de important pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere naţionale în următorii ani. Documentul va fi supus şi votului Delegaţiei Permanente a PNL, care va avea loc mâine, urmând să fie pus în dezbaterea publică, având drept  iniţiator şi susţinător Partidul Naţional Liberal.

‘De 20 de ani ne plângem că România nu are autostrăzi. De 12 ani eu studiez cum s-ar putea face autostrăzi în România. Cred că am găsit o soluţie fezabilă, o soluţie care are şi o programare eficientă, dar şi surse financiare. Este vorba despre construcţia unei reţele de 4.000 de kilometri de autostradă până în 2027, printr-un Parteneriat Public Privat, la care Guvernul asigură plăţile de disponibilitate.’, a afirmat Relu Fenechiu.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a subliniat că în cadrul şedinţei BPN nu au avut loc discuţii cu caracter polemic.

‘Nu am avut de a face cu nemulţumiri, nu am avut de a face în niciun caz cu solicitări de remaniere (…). N-am avut de a face nici măcar cu nelămuriri. Miniştrii liberali au descris nişte intenţii sau nişte motive care au dus la deciziile de până acum ale Guvernului, însă tot ceea ce s-a discutat nu a avut un caracter polemic. Chiar şi ideea care s-a vehiculat că ar exista oameni nemulţumiţi de modul în care se manifestă identitatea partidului nu a avut un caracter polemic’, a afirmat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Leave a reply