colinde la azilul de batrani din resitaFurnizorii de servicii sociale din Caraş-Severin nu beneficiază de suport financiar corespunzător din partea autorităţilor locale sau a statului din cauza faptului că la nivel local, fondurile alocate asistenţei sociale sunt insuficiente, este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin pe care au prezentat-o miercuri în şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

‘Vârstnicii din Caraş-Severin se confruntă cu o nevoie acută de servicii sociale acordate cu profesionalism şi în condiţiile legii. Aceştia reprezintă o categorie vulnerabilă, mai ales în condiţiile în care veniturile mici, obţinute din pensii, se asociază cu dependenţa de servicii medicale şi sociale. Judeţul Caraş-Severin nu face excepţie la capitolul venituri mici’, a afirmat Elena Solomonesc, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.

Cei aproape 80 mii de pensionari din Caraş-Severin au pensii medii de 925 lei – pentru limită de vârstă, 575 lei – pensie de invaliditate, 302 lei – pensia pentru agricultori şi 366 lei – pensie de urmaş.

La nivelul judeţului, sunt acreditate să acorde servicii sociale specializate de găzduire pe perioadă nedeterminată, recuperare şi reabilitare, servicii de îngrijire social-medicală sau servicii de îngrijire paleative, Căminele pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, Bocşa, Anina şi Sacu. Servicii specializate de găzduire pe perioadă nedeterminată şi îngrijire social-medicală sunt acordate de un singur furnizor privat, acreditat. Este vorba despre Fundaţia Aşezământul Social Monahal cu Casa pentru Bătrâni ‘Sfânta Treime’ din Glimboca.

Cu toate acestea, gama de servicii sociale de care beneficiază persoanele vârstnice este inegal răspândită şi concentrată, în special la nivelul oraşelor, iar în mediul rural, unde se află cea mai mare parte a populaţiei îmbătrânite, serviciile sunt aproape inexistente, a mai precizat Elena Solomonesc. AGERPRES/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Adrian Drăguţ)

Leave a reply