NadlagÎn perioada16.07-12.08.2013, în zona de frontieră a României cu Republica Serbia a avutloc exerciţiul comun de simulare a unei misiuni de sprijin pe teritoriul României organizat de către Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe (FRONTEX) şiBiroul European de Sprijin pentru Azil (BESA), activitate la care au participat poliţişti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.

Exerciţiul comun BESA-FRONTEX s-a derulat în contextul Operaţiunii comune REX2013, şi a urmărit simularea unei situaţii în care România ar putea fi supusă la presiuni particulare ca urmare a sosirii unui număr mare de cetăţeni ai unor state terţe care pot fi în nevoie de protecţie internaţională.

Scopul exerciţiului a fost testarea modului de detaşare a echipelor de sprijin pentru azil ale BESA în situaţii reale de urgenţă cu care se pot confrunta statele membre, precum şi cooperarea cu FRONTEX.

Pe parcursul misiunii, reprezentanţii BESA au participat la o serie de activităţi desfăşurate la sediul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Timişoara, din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, la locaţia din incinta Aeroportului Internaţional Traian Vuia din Timişoara, în Punctele de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Nădlac, precum şi la întâlniri de lucru cu factorii implicaţi în acest exerciţiu.

Acţiunea s-a încheiat la reuniunea regională de la Szeged prilej cu care au fost purtate discuţii referitoare  la experienţa dobândită pe parcursul exerciţiului, consolidarea capacităţii de reacţie rapidă şi gestionare corespunzătoare a situaţiilor de presiuni deosebite cu care s-ar putea confrunta un stat membru în cazul unui aflux masiv de migranţi.

Concluziile privind rezultatele exerciţiului vor fi puse în discuţie cu ocazia întâlnirii de evaluare a Exerciţiului comun cu FRONTEX privind operaţiunile de sprijin în caz de urgenţă, ce va avea loc la sediul BESA din Malta în perioada 09-10.09.2013.

Leave a reply