CEZTMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ in Romania, si-a expus intr-un comunicat punctul de vedere referitor la cele mai recente discutii din media asupra debitului raului Barzava.
TMK Hydroenergy Power sustine astfel ca este proprietarul barajelor Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, nu si al volumului de apa aferent acestor baraje iar utilizarea volumului de apa este reglementat de Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa Banat, și că TMK Hydroenergy Power a respectat permanent cu strictete normele impuse de aceasta institutie.
Mai mult, TMK Hydroenergy Power trebuie sa achite catre Apele Romane o taxa pentru volumul de apa procesat in perioada de productie, insa doar Apele Romane sunt in masura sa decida volumul de apa din cele 4 lacuri, precum si necesitatea manevrelor de golire.
Astfel ca, TMK ramane la dispozitia Apelor Romane pentru orice recomandare ori impunere din partea acestei institutii.
Reprezentantii companiei au mai precizat ca, desi nu joaca un rol de decizie in acest subiect, compania a dat dovada de transparenta si colaborare, punandu-se la dispozitia autoritatilor publice interesate de subiect si contribuind la identificarea de solutii, inclusiv in intalnirea cu Primaria Resita
din data de 23 iulie 2013. De asemenea, compania TMK sustine initiativa de ecologizare demarata de autoritatile publice, aderand la programul de lucrari aferente.
TMK Hydroenergy Power asigura prin propriul sistem hidroenergetic transportul volumului de apa pentru potabilizare si al apei industriale, pentru municipiul Resita, in mod gratuit.
TMK informeaza ca la data de 09 august, volumele de apa disponibile in lacuri erau urmatoarele: Gozna –9,80 mil mc (95,45% coeficient de umplere), Valiug – 0,34 mil mc (37,62% coeficient de umplere), Secu – 7,94 mil mc (99,83% coeficient de umplere).
In concluzie, comunicatul subliniaza faptul ca nivelul scazut al raului Barzava nu este provocat de lucrarile de retehnologizare derulate de TMK Hydroenergy Power, decizia de a mari debitul raului din lacurile Gozna, Valiug sau Secu ramanand la dispozitia Apelor Romane.

Leave a reply