Home / Arad / Antibioticele: greșeli frecvente și soluții

Antibioticele: greșeli frecvente și soluții

reteta medicamenteAntibioticele au intrat atât de mult în viața cotidiană încât unele persoane ajung să le confunde cu aspirina. Se mai întâmplă ca antibioticele să fie prescrise în exces sau să fie administrate după ureche, mai ales că există farmacii care dau antibiotice clienților fără rețetă. Sunt părinți care-și doresc să administreze copiilor antibiotice cu orice preț pe considerentul că ”trece mai repede”, fără să știe că, de exemplu, guturaiul nu trece cu antibiotice.
Utilizarea lor irațională și abuzivă a dus la apariția așa-numiților germeni rezistenți, de spital, care fac față antibioticelor uzuale și care țin piept chiar și antibioticelor puternice.
Medicii infecționiști spun că rezistența microbiană dobândită reprezintă astăzi problema numărul unu a terapiei antiinfecțioase.
Iată câteva greșeli pe care medicii specialiști consideră că le fac adulți în privința administrării antibioticelor:
1. Prea des Cefalosporine
Studiile relevă faptul că pentru anumite clase de antibiotice, consumul lor favorizează mai mult apariția rezistenței. Din această categorie fac parte și cefalosporinele. Efectul consumului de cefalosporine este mai evident la copii mici pentru că lor li se administrează antibiotice mai des. În plus, germenii cu mutații de rezistență la antibiotice se transmit mai repede între copii, mai ales în colectivități.
2. Antibiotice expirate
Unele persoane le-au folosit o dată și le pun deoparte, cu gândul că le mai trebuie și altă dată uitând de valabilitatea acestora. Antibioticele pulbere care se prepară cu apă se păstrează la rece și nu mai mult de 7-14 zile.
3. Tratamente ”mai scurte” sau ”mai lungi”
Micuțul a luat eritromicină 2 zile după care se simte bine și mama consideră că ar fi cazul să întrerupă tratamentul, pe motiv că prea multe medicamente strică.
Specialiștii susțin că administrarea mai puțin timp, cât și mai mult timp față de durata prescrisă poate stimula selecția de germen rezistenți. Administrarea prelungită crește și riscul toxic al antibioticelor.
4. Nerespectarea prospectului
Nu este voie să se pună pulbere din capsule sau cea obținută prin pisarea comprimatelor direct pe plăgi sau să se administreze soluții injectabile pe cale orală.
5. Uităm să mergem la control Neameliorarea bolii implică o nouă vizită la medic. Specialiștii consideră că ”doftoriceala după ureche” ne poate pune viața în pericol.

 

 

About admin

Check Also

Anunți Primăria Reșița privind plata taxei anuale a locurilor de parcare domiciliu/reşedinţă

                                                             ROMANIA                                                                                                                                    JUDETUL CARAS-SEVERIN                                                           MUNICIPIUL   RESITA            DIRECTIA …

Lasă un răspuns