Elicopterul de la incendiul de pe Domogled trimis în misiune la Cerna Sat

Elicopterul de la incendiul de pe Domogled trimis în misiune la Cerna Sat

elicopter stingere incendiuMisiunea de salvare a victimelor accidentului produs miercuri dimineaţă în satul Cerna, din judeţul Gorj, s-a finalizat, cele 15 victime fiind transportate la spitalul din Baia de Aramă – dintre care două rănite grav au fost duse cu elicopterele IGAv la Bucureşti, respectiv, Timişoara – iar, alte 4 la spitalul din Târgu-Jiu. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, accidentul de miercuri dimineaţă nu s-a soldat cu niciun deces.

‘Având în vedere numărul victimelor înregistrate, încă de la primirea apelului prin 112 transmis de un cetăţean care la ora 05,41 se afla în zona incidentului, s-a activat Planul Roşu de intervenţie, astfel că, pentru gestionarea situaţiei, au fost solicitate forţe şi mijloace din judeţele limitrofe. La faţa locului s-a deplasat de urgenţă comandantul operaţiunilor de salvare, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj, care a coordonat misiunea de intervenţie la care au fost angrenaţi peste 40 de pompieri militari aparţinând echipajelor inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. De asemenea, la locul accidentului au fost trimise şi 3 echipaje de descarcerare. Forţelor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă le-au venit în sprijin 10 ambulanţe (7 din cadrul serviciilor de ambulanţă din judeţele menţionate anterior şi 3 SMURD), respectiv 5 elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie (1 elicopter tip MI 17 – cercetare şi eventuală evacuare şi 2 elicoptere SMURD tip EC 135 din Craiova şi Arad)’, precizează Ministerul Sănătăţii. 

Astfel, un prim elicopter ce participa la misiunile de stingere a incendiilor de pădure din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei a efectuat un prim zbor de recunoaştere a zonei şi evaluare a situaţiei, la scurt timp după producerea evenimentului rutier. 

Un al doilea elicopter de tip SMURD a decolat din Punctul de Operare Aeromedicală Craiova, cu misiunea de a prelua o victimă a accidentului şi de a o transporta la Bucureşti. Aeronava a aterizat în Capitală în jurul orelor 12.30, la sediul Detaşamentului de Pompieri ‘Apărătorii Patriei’. 

Cel de-al treilea elicopter SMURD a decolat din Punctul de Operare Aeromedicală Arad, cu misiunea preluării şi transportării unei alte victime a accidentului rutier către o unitate medicală specializată din Timişoara. 

De asemenea, alte două elicoptere echipate cu aparatură medicală şi personal specializat au decolat de la sediul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI pentru a ateriza la Baia de Aramă în vederea evaluării şi eventual a transportării pacienţilor către alte unităţi spitaliceşti, dacă situaţia o va impune. 

Potrivit sursei citate, la bordul tuturor aeronavelor destinate acestei intervenţii s-au aflat echipaje SMURD. 

Totodată, pe toată perioadă desfăşurării operaţiunii a existat o permanentă comunicare pentru coordonarea întregii misiuni la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Sănătăţii între secretarii de stat, Constantin Cătălin Chiper, şi, respectiv, Raed Arafat, fapt ce a condus la optimizarea timpilor de intervenţie.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )