Arhivă

Caransebeșul își deschide porțile artei

DSC_0107

Municipiul Caransebeș s-a decis, fără a recunoaște oficial, să devină capitala artei, găzduind pe data de 10 iunie a XI-a ediție a simpozionului de sculptură în cadrul căruia 11 sculptori din 11 țări, inclusiv România, și-au expus lucrările în andezit în cel mai mare parc de sculptură din țara noastră și chiar din sud-vestul Europei.

Sculptori din Turcia, Chile, Georgia, Franța, Slovenia, Bulgaria, Germania, România, Israel și chiar din China, au cioplit cu măiestrie opere contemporane dăruind urbei o parte din farmecul culturii și spiritualității fiecărei țări participante.
Creațiile lor au scos la lumină bucurie și totodată provocare prin folosirea andezitului, o rocă foarte dură, cu valenţe sculpturale multiple. Această rocă a fost pusă la dispoziţia sculptorilor în mod gratuit, prin generozitatea lui Ioan Sot, proprietarul Carierei de Andezit de la Poiana Ilvei din judeţul Bistriţa Nasăud.
Situat la intrarea în Caransebeș parcul de sculptură va fi îmbogățit în fiecare an cu alte opere de artă care vor prinde viață la fiecare simpozion care se va desfășura aici, așa cum își dorește primarul municipiului, Marcel Vela.
Deși a mărturisit că nu a cheltuit niciun ban din bugetul local pentru acest simpozion și că desfășurarea lui s-a datorat bunăvoinței unor oameni cu suflet mare și cu dragoste pentru frumos, cuvintele de laudă adresate edilului, n-au mai contenit. Locul pe care poposesc în prezent sculpturile a fost cu o săptămână în urmă o ”junglă”, după cum mărturisea artista din Turcia, iar considerația tuturor s-a îndreptat către efortul edilului de a fi amenajat un spațiu optim într-un timp foarte scurt, spațiu dedicat amplasării operelor acestora.
Pe lângă toate acestea primarul Marcel Vela a mărturisit că va realiza și un muzeu de artă contemporană la Caransebeș.
Sculptorii care au reprezentat Franța și Israel și-au materializat talentul și imaginația cu dublă bucurie, dezvăluindu-și rădăcinile românești.
Potrivit sculptorului Eugen Petri, acest parc este unic nu doar prin anvergură, ci şi prin valoare şi mai ales printr-o viitoare conectare la sistemul mondial de parcuri şi grădini de sculptură.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts