Biblioteca publică din Bocșa sărbătorește 60 de ani de existență

Biblioteca publică din Bocșa sărbătorește 60 de ani de existență

DSCN1944Data de 8 iunie a fost aleasă ca zi aniversară dedicată Bibliotecii ”Tata Oancea” din Bocșa, pentru celebrarea celor 60 de ani de lectură și bibliotecă publică în acest oraș.
Prima parte a festivității s-a desfășurat în sala de ședințe a Primăriei din Bocșa, printre invitați numărându-se primarul Eugen Cismăneanțu, viceprimarul Constantin Borozan, dar și directorul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin – Lubita Raichici, directorul Casei Orășenești din Bocșa – Dan Liuț, Gherghe Țunea- managerul  Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Clara Maria Constantin- manager Biblioteca județeană ”Paul Iorgovici”, sculptorul Constantin Lucaci dar și alte personalități ale orașului precum și foști bibliotecari. Acestora le-au fost înmânate diplome de onoare pentru sprijinul acordat bibliotecii și manifestărilor cultural-artistice de care s-a bucurat până în prezent urbea.
DSCN1954Cu sprijinul primăriei s-a reușit renovarea Bibliotecii și lansarea unei Monografii a instituției aflate în slujba cărții. Se pare că se dorește înforirea Bocșei nu numai economic și social dar și cultural, prin deschiderea față de importanța bibliotecii în comunitate.
Directorul Bibliotecii, Gabriela Șerban a declarat că biblioteca își are sediul în  actuala clădire din 1968 și nu crede să se fi zugrăvit vreodată sălile destinate acesteia. Drept urmare, lucrările realizate au fost mai mult decât necesare.
În prezent spațiul bibliotecii deține: o sală de primire destinată cărților pentru copii, sala de lectură destinată studiului în incinta bibliotecii, cu materiale de referință: enciclopedii, dicționare, albume, ediții de lux, documente, o sală cu literatură română și universlă și una cu cărți destinate altor domenii; o sală a fondului special și sala fișierelor.
Instituția deține și o sală cu 6 calculatoare pentru cei care doresc să se informeze și să citească materiale preluate prin internet.
Totalul fondului de carte existent la începutul anului 2013 în Biblioteca Orășenească ”Tata Oancea” din Bocșa este de 62738 volume (29383 titluri), o parte dintre acestea fiind achiziționate prin donațiile unor familii din Bocșa și Reșița. De asemenea se va amenaja o sală specială ce va purta numele filologului Vasile C. Ioniță, care va găzdui cele aproape 800 de volume donate de acesta bibliotecii și care vor constitui un fond pentru cercetare lingvistică.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )