[flowplayer src=’//stiridinbanat.ro/wp-content/uploads/2013/01/CS-Cazino-de-Lux-la-Baile-Herculane.flv’ controlbar=show autoplay=true]

 

cainou colaj.jpgAtenție Monte Carlo, păzea Las Vegas, Herculane își încoardă mușchii! Cel mai celebru Cazinou din Sud-Estul Europei renaște la Băile Herculane. Milonarul Valeriu Verbitchi are ambiții mari pentru cei 86 de ani ai săi. Cum fiul său are un lanț de Cazinouri în Franța, Verbitchi vrea să refacă celbrul Cazinou din Băile Herculan.

După ce a cumpărat clădirea, acum acesta se pregătește să o renoveze. Costruită la finele secolului XIX clădirea este monument istoric, fiind o bijuterie arhitectonică a stilului Baroc. Dar, fiind clădire de patrimoniu, restaurarea acesteia se face mai greu și mai scump. Cu toate acestea Valeriu Verbitchi spune că vor reveni vremurile când Herculane era mult peste Monte Carlo. Oamenii își mai amintesc și azi de gloria interbelică a stațiunii

sequoia giganteea (4)Și cu Los Angeles se aseamănă, asta pentru că exact lângă scările cazinoului crește un Sequoia Giganteea. Milionarul Verbitchi e hotărât și spune că, chiar de ar trebui să aștepte patru ani și să investească chiar 6 milioane de euro, vechiul cazinou va reveni la viață.

Lucrărilor vor respecta cu fidelitate arhitectura barocă, cu sala de dans, foaierul și loja Regelui dar și cu celebrul Salon de Argint, care găzduia ruleta și partidele de poker.

vlcsnap-2013-01-17-15h30m22s41Deși acum clădirea este o veritabilă ruină, încă mai tronează pe frontispiciu moto-ul „Saluti et letitie“ (saluti et letiție) adică Salutare și Bucurie. Lucrările de modernizare au debutat cu fațada și acoperișul clădirii, reușind să nu mai poluă în încăperi. Afară s-a reușit refacerea unor elemente ale fațadei, dar lucrările nu sunt nici pe departe finalizate.

Ideea reînvierii cazinoului i-a venit milionarului Valeriu Verbitchi chiar de la fiul său, care are un lanț de cazinouri în Franța. „E un proiect la care țin foarte mult. Eu sunt acum la București, dar la Herculane lucrările continuă, este șeful de șantier și acum acolo“ spune Verbitchi.

[flowplayer src=’//stiridinbanat.ro/wp-content/uploads/2013/01/CS-Cazino-de-Lux-la-Baile-Herculane.1.flv’ controlbar=show autoplay=true]

Foto Cristian Samoilescu

Leave a reply