Home / Banat / Tradiții de Crăciun în satele de pe Clisura Dunării

Tradiții de Crăciun în satele de pe Clisura Dunării

Aprinderea badniak-ulu in fata bisericii din lescovita

La Lescovița, in Caraș-Severin se păstrează obiceiurile, tradițiile, Nicola Velimirovici – in foto – pregătește paiele care vor fi împrăștiate prin casa…. ca să ne amintim că Pruncul Iisus s-a născut în iesle, pe paie și fân ! Paiele nu sunt adunate ( măturate ) decât după trei zile, atunci Preotul și flăcăii din sat le adună din casele lescovicenilor și le duc la Viile sătenilor, ca să dea rod bogat !
În Clisura Dunării, credincioşii ortodocşi de rit vechi, păstrează obiceiurile transmise din generaţie în generaţie, astfel că, în Ajunul Crăciunului, gazda împrăştie fân şi paie prin toate sobele ( camerele ), la cină se servesc: fasole bătută, peşte, mălai sau pită-n cuină, piftii şi se pregăteşte Colacul de Crăciun în care se pune un bănuţ.

fam Velimirovici Lescovita (1)

Într-un ciur ( sită ), gospodina pune boabe de fasole, grâu, cucuruz ( porumb ), etc, apoi cheamă la ea copiii din casă şii, mergând cu spatele aruncă aceste boabe din ciur peste fânul, paiele aşternute pe jos prin toate sobele ( camerele ) rostind: * pui, pui, pui, pui, pui la mama *, căci, se spune că tot anul va avea astfel spor la pui, păsări în gospodărie. Fânul rămâne pe jos trei zile, cât ţine Crăciunul. După trei zile, tot acest fân, paiele şi boabele împrăştiate, se mătură şi se adună într-o cotăriţă ( coş de nuiele ) iar gazda casei îl scoate în faţa caseii , la poartă. Preotul împreună cu Junii din sat, formează un grup călare şi trec prin tot satul să adune cotăriţele cu fân/paie de la toate gospodăriile. Apoi, duc acest fânul/paiele să-le împrăştie în vie, pe ogoare, în grădini, pentru ca tot anul ce bine să fie roditor. Ei sunt răsplătiţi de către săteni cu bucate: cârnaţi, ouă, colaci, fasole, nuci, etc.

Text Nicoleta Surdei

Foto facebook.com

About elena.frant

Check Also

S-a semnat contractul “Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, a rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare din Reșița”

Contractul CS-CL-06 “Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare …

Lasă un răspuns