impozite si taxeDeși au anunțat, ba chiar au votat în ședința ordinară din luna decembrie, că la Reșița taxele nu vor crește și vor rămâne la nivelul anului 2008, consilierii locali ai municipiului Reșița au votat totuși, într-o ședință extraordinară majorarea impozitelor și taxelor în 2013. „Pot să vă confirm că sâmbătă a avut loc o ședință extraordinară de consiliu local, în cadrul căreia a fost votată și o majorare a taxelor“ ne-a declarat Ildiko Szendrei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reșița.

Îmi amintesc de un afiș electoral al USL ce circula înainte de alegeri „Dacă revin, te ARD la buzunare!“. N-au revenit (PDL n.r.) dar se pare că acum USL ne arde la buzunare: nu va scădea TVA-ul, nu scade nici taxa unică dar cresc impozitele și taxele. O adevărată surpriză a noului premier care, atunci când a venit la Reșița, promitea altceva. Poporul i-a dat un vot decisiv, Ponta…

image201301030001Dar marea problemă nu este aici ci în faptul că această hotărâre de consiliu local s-a votat fără nici o dezbatere publică. În orice democrație serioasă astfel de decizii se iau după dezbateri publice intense, cu sindicatele, asociiațiile comunitare și chiar cu cetățenii. La Reșița problema n-a fost abordată nici în mass-media, nici public, de către partidele politice ori administrația publică ci, direct, a fost propus spre votare.

Este foarte important ca la astfel de proiecte opinia publică să își spună cuvântul. Personal cred că se impunea o astfel de majorare, în condițiile în care Consiliul Județean de câțiva ani buni alege să subfinanțeze Reșița, în umbra unor dispute personale dintre președintele forului județean și primarul municipiului. Cu atât mai mult, o pronunțare serioasă a locuitorilor Reșiței și Caraș-Severinului pe problemele bugetului local al estompa astfel de atitudine personalizate. Din păcate, noi reșițenii, fără să înțeleg de ce, tăcem lăsând o mână de consilieri să decidă pentru noi, împotriva intereselor noastre. Oare ne vom trezi vre-o dată?

Leave a reply