În şedinţa din data de 14 noiembrie 2012, Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea acţiunii disciplinare formulată de Comisia de disciplină pentru judecători împotriva judecătorului Popuţi Lucian Mihai, judecător în cadrul Judecătoriei Oraviţa şi aplicarea sancţiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură. 

Sancţiunea a fost aplicată pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. „a) încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii;” şi intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, precum si imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror;” din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data declanşării acţiunii disciplinare.

În acţiunea disciplinară cu care a fost sesizată, Secţia a reţinut că judecătorul Popuţi Lucian Mihai în calitatea de preşedinte al Judecătoriei Bozovici a acordat consultaţii juridice unei persoane pentru formularea unei plângeri contravenţionale, ce a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Bozovici, iar, ulterior, judecătorul i-a prezentat acelei persoane strategii pentru tergiversarea procedurii judiciare, toate acestea constituind manifestări de natură să afecteze imparţialitatea sau prestigiul justiţiei.

De asemenea, Secţia a reţinut că judecătorul s-a deplasat la sediul Judecătoriei Bozovici împreună cu persoana, care dorea să formuleze plângere convenţională, a invitat-o pe aceasta în biroul său pentru a semna plângerea şi a solicitat grefierului cu atribuţii privind repartizarea aleatorie a dosarelor de a rămâne peste programul de normal de lucru, în vederea înregistrării unei cereri în sistem informatic, în alte condiţii decât cele prevăzute de regulamentul de ordine interioară a instanţelor.  

 Hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la  Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se aratăîntr-un comunicat de pres[ emis de CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media.

CITEȘTE ȘI:

http://stiridinbanat.ro/2012/06/14/inspectia-judiciara-a-csm-la-judecatoria-oravita/

http://stiridinbanat.ro/2012/08/11/judecatorul-lucian-poput-in-vizorul-dna-si-csm/

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Leave a reply