Arhivă

Mii de peşti morţi, adunaţi cu sacii de locuitorii din Văliug FOTO VIDEO

Scene triste în Văliug: mii de peşti au murit după ce un lac de acumulare a fost golit de apă. Acum, sătenii au profitat de dezastrul ecologic şi i-au adunat cu sacii pentru a-i mânca, cu toate că este foarte periculos pentru sănătate.

Dezastrul s-a produs din cauza companiei care administrează sistemul hidrotehnic. Muncitorii au golit lacul Văliug pentru mai multe lucrări de întreţinere la dig. Nu s-au obosit însă să găsească soluţii pentru a salva peştii din lac.

Oamenii sunt supăraţi pentru dezastrul petrecut. “Întrebaţi-i pe ăia CEZ, firma aia care a cumparat barajele şi uzina de la Valiug”, a spus un localnic.

Un altul este îngrozit de proporţiile dezastrului. “De ordinul milioanelor, domnule. Şi specia se duce în loc să aducem. S-or dus pe calea sâmbetei”, a declarat acesta.

Când au auzit că mii de peşti zac morţi pe marginea lacului, sătenii au dat năvală cu sacii pentru a-i aduna. Asta, deşi peştii, unii deja intraţi în putrefacţie, sunt foarte periculoşi pentru sănătate.

Cu privire la acest fapt Grupul CEZ in Romania precizează: ”Referitor la situatia ecosistemului aferent lacului Gozna din comuna caraseana Valiug, compania face urmatoarele precizari: Grupul CEZ in Romania a actionat responsabil si s-a conformat tuturor prevederilor legislative in vigoare in exploatarea sistemului hidroenergetic de la nord de Resita inca de la preluarea operationala a acestuia (luna mai 2011). 

In perioada septembrie – noiembrie 2012, compania a derulat lucrari de refacere a mastii metalice a barajului Gozna impuse de Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor din cadrul Ministerului Mediului, respectand toate restrictiile si prevederile autoritatilor competente in domeniu. Aceste lucrari au ca obiectiv principal siguranta amenajarii hidrotehnice si a populatiei. 

Lucrarile sunt derulate in 2 etape: vopsirea blindajului metalic al barajului, in prima etapa, si montarea cablurilor de manevra ale gratarelor conductelor aferente golirii de fund si repararea stavilei plane cu care este echipat deversorul frontal, in cea de-a doua etapa. Aceste interventii sunt esentiale pentru siguranta in exploatare a barajului si, implicit, a populatiei din zonele de aval, avand in vedere ca barajul a fost dat in folosinta in anul 1953, iar ultima interventie de reparatie majora este inregistrata in 1991.

Lucrarile impuse de Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor pot fi realizate exclusiv cu conditia golirii lacului Gozna. Aceasta golire s-a facut treptat si lent (debit controlat de cca 2- 4mc / secunda) tocmai pentru protejarea ecosistemului aferent lacului, desi aceasta masura a insemnat prelungirea duratei lucrarilor si a costurilor aferente pentru companie.

Tot pentru siguranta populatiei si a rezervei de apa a municipiului Resita, apa evacuata din lacul Gozna a fost stocata in barajele din aval (Breazova si Secu), urmand ca lacul sa fie re-umplut odata cu finalizarea lucrarilor impuse.

Preocuparea pentru ecosistemul aferent lacului Gozna vine exclusiv din viziunea Grupului CEZ in Romania fata de comunitatile in care opereaza, acest lac nefiind conceput pentru exploatare piscicola, ci exclusiv pentru exploatare hidroenergetica, alimentare cu apa potabila si industriala a municipiului Resita si atenuarea undelor de viitura (conform Autorizatiei de Gospodarire a Apelor nr. 538/13.12.2010 valabila pana la 15.11.2014 emisa de Administratia Nationala Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa Banat Timisoara).

Chiar daca protejarea ecosistemului aferent nu face obiectul expertizei sau al activitatii companiei si nu este o obligatie legala asa cum aratat mai sus, aceasta a luat toate masurile pentru evitarea unei situatii de risc asupra ecosistemului. Compania a mentinut, inca de la data inceperii lucrarilor, o comunicare transparenta cu publicul larg asupra evolutiei acestora, raspunzand la toate solicitarile de informare primite pe acest subiect.

In concluzie, Grupul CEZ in Romania a pus in practica impunerile Ministerului Mediului pentru siguranta barajelor si a populatiei din aval, respectand toate prevederile legale, tehnice si de calitate din domeniu si, in spiritul aceleiasi transparente demonstrate si pana acum. Departamentul Relatii Publice CEZ Romania

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts