În ciuda faptului că responsabilii TMK au ținut să ascundă opiniei publice intenția de a dărâma unul dintre simbolurile industriale ale Reșiței, Furnalul Nr. 2 fiind printre primele furnale ale combinatului, echipa Vest TV a reușit, totuși să surprindă implozia coșului de fum ala cestui furnal.

Vineri, în jurul orei 16, specialiștii în explozibil de la Combinatul TMK Reșița au doborât prin implozie coșul de fum al Furnalului numărul 2 din Reșița. Tehnologia modernă de care dispune combinatul făcea inutil acel furnal, care este scos din funcție de zeci de ani.

Timp de aporape un sfert de oră circulația în zonă a fost oprită de către polițiștii de la rutieră, până la implozia furnalului. Inițial a fost explodată baza construcției, după care acest a fost doborât la pământ. Primul furnal a fost construit la Reșița în anul 1771 și a fost declarat monument istoric. Pentru că au fost interese ca și acest furnal să ajungă pe lista de patrimoniu, oficialii TMK s-au grăbit cu demolarea lui. În anul 1880 se construiește la Reșița Furnalul Nr. 4 iar în 1910 se dă în folosință un alt furnal, de construcție americană. Între 1923-1926 s-au construit ultimele furnale la Reșița. Astăzi s-a doborât prin implozie doar unul dintre coșurile de fum ale furnalelor.

Leave a reply