Noi prevederi privind protecţia şi bunăstarea animalelor care se aplică de la 1 ianuarie 2013

Noi prevederi privind protecţia şi bunăstarea animalelor care se aplică de la 1 ianuarie 2013

Începând cu data de 08.12.2009 sunt în vigoare prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009/CE* privind protecţia animalelor în momentul uciderii, care se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2013.
Conform prevederilor acestui regulament, statele membre au obligaţia de a se asigura că operatorii economici vor fi informaţi cu privire la o serie de noi responsabilităţi, în raport cu normele privitoare la protecţia şi bunăstarea animalelor.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin direcţiile judeţene, a dispus informarea a tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de creştere a animalelor (ferme şi crescătorii de vânat sau animale de blană) şi abatorizare (abatoare) cu privire la responsabilităţile suplimentare care le revin.
Toate abatorarele care sacrifică cel puţin 1000 unităţi animal viu – mamifere (mai puţin iepuri) şi cel puţin 150.000 unităţi animal viu – păsări sau iepuri de crescătorie vor avea obligatoriu un responsabil cu bunăstarea animalelor, care acordă asistenţa necesară pentru conformarea la normele stabilite de regulament, pentru fiecare abator.
Totodată, toate fermele de animale şi crescătoriile de vânat sau animale de blană vor avea obligaţia să folosească persoane calificate şi certificate în sensul prevederilor noului Regulament pentru a efectua operaţiunile de ucidere a animalelor în unitate, pentru uciderea de urgenţă a animalelor grav rănite sau pentru uciderea animalelor de blană sau a vânatului de crescătorie, în afara abatorului.
Obligativitatea operatorilor economici menţionaţi se referă la:
Conceperea şi elaborarea unor proceduri,
Calificarea personalului angajat,
Ţinerea unor evidenţe suplimentare, detaliate.
Începând cu data de 1 ianuarie 2013, atât personalul implicat în realizarea operaţiunilor cuprinse între debarcare şi sângerare, cât şi persoana responsabilă cu bunăstarea trebuie să deţină certificat de competenţă profesională în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009/CE.
În paralel cu activitatea de informare a operatorilor economici, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) elaborează cadrul legislativ necesar organizării cursurilor de calificare şi certificare ulterioară a competenţelor obligatorii necesare personalului angajat implicat în realizarea operaţiunilor cuprinse între debarcare şi sângerare.

* Regulamentul Consiliului 1099/2009/CE privind protecţia animalelor în momentul uciderii va abroga Directiva Consiliului nr. 93/119/EC pentru protecţia animalelor în timpul sacrificării sau uciderii, transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul ANSVSA nr. 180/2006.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )