A fost inaugurat primul parc fotovoltaic din vestul ţării, construit în localitatea Buziaş, judeţul Timiş. Acesta este compus din 3.800 panouri voltaice cu o putere totală instalată de 1 MW, întinse pe o suprafaţă de peste 19.000 mp. Investiţia aparţine companiei timişorene Constructim, iar valoarea ei se ridică la 2 milioane de euro.

Constructim a ales ca amplasament zona oraşului Buziaş deoarece terenul necesar se afla deja în proprietatea companiei şi întrunea toate condiţiile tehnice necesare, fiind pe deplin compatibil cu o astfel de iniţiativă. Plecând de la aceste elemente, compania a decis să investească într-un proiect cu puternic caracter ecologic – lumina solară constituie o veritabilă sursă inepuizabilă de energie verde, disponibilă pe scară largă, care, în ciuda costurilor de producţie mai ridicate, implică mult mai puţine riscuri decât energia nucleară.

Parcul a intrat în funcţiune la începutul acestei luni, energia electrică ajungând la consumatori graţie unui contract încheiat cu Repower Furnizare Energie România. Ca soluţie tehnică, s-a optat pentru utilizarea panourilor marca Siliken, în detrimentul unora mai ieftine produse în China. Această decizie a fost determinată atât de calitatea superioară şi condiţiile de acordarea a garanţiei, cât şi de dorinţa de a încuraja producţia autohtonă de panouri fotovoltaice, acestea fiind realizate în fabrica pe care Siliken a deschis-o la începutul anului trecut la Timişoara.

‘Siliken a deschis fabrica de la Timişoara simţind potenţialul acestei pieţe şi anticipând o dezvoltare puternică a sectorului energiei regenerabile în România. Până în prezent, toată producţia de aici era destinată exportului, aşadar inaugurarea parcului fotovoltaic de la Buziaş reprezintă un moment-cheie în evoluţia companiei, fiind primul proiect românesc de amploare realizat cu ajutorul produselor noastre şi un excelent punct de plecare pentru proiecte locale viitoare’, a declarat Salvador E. Falaguera Sarrias, director de producţie al Siliken S.A.

Investiţiile Constructim în domeniul energiei regenerabile sunt departe de a se fi sfârşit. După cum explica dl. Ing. Cristian Bogdan, director tehnic în cadrul Constructim, ‘după parcul eolian de 9 MW inaugurat anul trecut la Oraviţa, intenţionăm să dezvoltăm un nou proiect bazat pe energie eoliană, în aceeaşi zonă, însă cu o putere totală de 12,5 MW, proiect pentru care au fost atrase şi fonduri europene. În plus, sunt în curs de dezvoltare câteva proiecte bazate pe energia solară în judeţul Timiş, dar şi proiecte de microhidrocentrale în judeţul Caraş Severin’.

Firma Constructim a fost înfiinţată în anul 1991 la Timişoara, executând până în prezent o gamă diversificată de lucrări: socio-culturale, hoteliere, agricole, industraile, locuinţe, drumuri şi platforme, conducte de apă, instalaţii termice etc. Seriozitatea colectivului, tehnologiile folosite şi calitatea lucrărilor au făcut din Constructim una din cele mai reprezentative societăţi de construcţii din partea de vest a ţării.

Siliken este o companie cu capital integral spaniol, focalizată pe energia solară şi pe cercetarea în domeniul energiei regenerabile. Înfiinţată în Valencia în urmă cu 11 ani, firma a pătruns deja pe principalele pieţe mondiale, realizând zilnic produse de calitate în fabricile sale din SUA, Mexic, Canada, Europa, Asia şi Oceania.

Leave a reply