În perioada 15-17 iulie, o delegaţie oficială din partea Primăriei Municipiului Lugoj, condusă de domnul primar Francisc Boldea, s-a aflat în Corint pentru a participa la festivalul de folclor din oraşul grecesc, alături de Ansamblul Folcloric „Lugojana”, dar şi pentru a semna Protocolul de Înfrăţire dintre cele două municipalităţi.

Relaţiile de colaborare ale Lugojului cu Grecia au început în perioada 2002 – 2003, când trupa de teatru a Casei de Cultură a Municipiului a participat la un festival teatral care a avut loc în localitatea Assos-Lecheo. Au urmat câteva schimburi culturale reciproce, care au culminat cu semnarea, în 29 mai 2004, a Protocolului de Înfrăţire dintre Lugoj şi Assos-Lecheo. Buna colaborare cu municipalitatea elenă a continuat şi în următorii ani, cu numeroase schimburi culturale în domeniul artistic (teatru, dansuri folclorice).

Ca urmare a reorganizării administrative care a avut loc în Grecia în anul 2011, municipalitatea Assos-Lecheo a fost arondată capitalei administrative a regiunii, şi anume municipalităţii Corint. În august 2011, primarul oraşului Corint, domnul Alexandros Pnevmatikos, a vizitat Lugojul la invitaţia domnului Francisc Boldea. Cu acest prilej s-a hotărât continuarea relaţiei de parteneriat dintre Lugoj şi Assos-Lecheo prin intermediul oraşului Corint.

Marţi, 17 iulie, la ora 12:00, în cadrul unei şedinţe festive, cei doi primari, Francisc Boldea şi Alexandros Pnevmatikos, au semnat protocolul de înfrăţire dintre Lugoj şi Corint.

Cu o populaţie de aproximativ 36.000 de locuitori, Corintul este capitala prefecturii Corinthia din Regiunea Peloponez. Situat la aproximativ 78 de km vest faţă de capitala Atena, oraşul este aşezat în istmul Corint, un teritoriu îngust care uneşte peninsula Peloponez cu partea continentală a Greciei. Oraşul este înconjurat de numeroase aşezări de coastă, beneficiind de multe atracţii turistice naturale: Marea Ionică şi Golful Corint în partea stângă a Istmului Corint, respectiv Marea Egee şi Golful Saronic în partea dreaptă a istmului, Canalul Corint, Munţii Oneia şi Geraneia.

Numele municipalităţii provine de la Vechiul Corint, o cetate-stat în Antichitate. În anul 1858, vechiul oraş Corint, situat la 3 km sud-vest faţă de actualul oraş, a fost distrus de un cutremur. Noul Corint a fost întemeiat pe coasta Golfului Corint.

Din cele mai vechi timpuri, Corintul a fost centru de comerţ şi industrie în Grecia, cu un port bine dezvoltat. Astăzi, portul este folosit pentru comerţ, iar oraşul este un pol cu o creştere industrială rapidă.

Leave a reply