In perioada 1-4 august 2012 s-a desfasurat la Constanta Seminarul specializat „Obligatiile autoritatilor locale privind managementul deseurilor prin prisma atingerii tintelor de tara”. Organizatorul actiunii a fost Asociatia Romana de Salubritate.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a fost reprezentata de vicepresedintele cu rang de subsecretar de stat Horia Irimia.
Acesta a declarat : ” In perioada negocierii Tratatului de Aderare la UE am fost prea optimisti. Termene de 8-9 ani pentru  inchiderea ale gropilor de gunoi, ale haldinelor neconforme cu standardele europene pareau pe atunci termene in care se vor rezolva problemele. Acum insa am ajuns intr-o situatie grea. Cel mai mult a contat cum s-au „miscat” de repede autoritatile locale. Pe POS Mediu, Axa deseuri se vor finanta numeroase proiecte. Dar de la semnarea contractului de finantare pana la punerea in functiune trece destul timp. Este benefic faptul ca Ministerul Mediului promoveaza proceduri pentru accelerarea derlurarii licitatiilor si lucrarilor si pentru Sistemele integrate de gestiune a deseurilor. ANPM va sustine impementarea proiectelor prin eliberarea in timpul cel mai scurt legal a autorizatiilor ncesare.”.
Vicepresedintele ANPM , referindu-se la experienta proprie in acest domeniu a afirmat :
” In practica apar numeroase probleme legate de :
– amplasamentul deponeelor ecologice. Sunt persoane, grupuri interesate sa agite spiritele si sa impiedice realizarea investitiilor respective. Desi, pentru comunitatile locale apar avantaje – incasarea de taxe si impozite, noi locuri de munca
– convingerea tuturor autoritatilor locale sa se asocieze in ADI – Asociatii de Dezvoltare InterComunitara, si apoi sa si plateasca  respectivele cotizatii pana la realizarea proiectului.
– selectarea operatorului sau a operatorilor din sistemul integrat de gestiune a deseurilor”

„In Caras Severin am inceput demersurile pentru realizarea unui sistem integrat inca din 2005-2006, iar la inceputul acestui an s-a semnat contractul de finantare pe POS Mediu intre presedintele Consiliului Judetean – Sorin Frunzaverde si Ministerul Mediului. Proiectul se va realiza pana in 2014. Am inteles ca sunt solutii temporare de depozitare a deseurilor pana atunci. Importanta este si colectarea selectiva, reciclarea, astfel incat la „groapa” sa ajunga cat mai putine desuri municipale”.

Leave a reply