Președintele PNL Crin Antonescu s-a adresat membrilor BPC și CNEx: ”Vă rog să îmi permiteţi să deschid şedinţa reunită a Biroului Politic Central şi a Consiliului Naţional Executiv. Vă cer îngăduinţa să permitem accesul presei la partea introductivă şi partea de bilanţ până la urmă, care e normal să fie cât se poate de transparentă şi, având în vedere şi ordinea de zi pe care o vom vota procedural după aceea, în Birou, rămânem împreună şi discutăm şi în Consiliul Naţional, într-o şedinţă care are evident are, înainte de toate, scopul de a evalua rezultatele alegerilor locale pentru Partidul Naţional Liberal şi pentru Uniunea Social Liberală.
Rezultatele se cunosc, le-am urmărit cu toţii, am tremurat cu toţii, am fost solidari cu toţii şi dincolo de a relua câteva aprecieri care deja s-au făcut în legătură cu victoria categorică a Uniunii Social Liberale, daţi-mi voie să spun câteva lucruri aşa cum le înţeleg eu despre Partidul Naţional Liberal în aceste alegeri locale.

Întâi de toate, consider că în aceste alegeri locale, Partidul Naţional Liberal a reprezentat cu adevărat şi a salvat dreapta în România. În vreme ce impostori doctrinari au făcut tot ce se putea face pentru a compromite ideea de dreapta, însuşindu-şi o falsă identitate de dreapta, şi mă refer aici la Partidul Democrat Liberal, s-au prăbuşit în faţa verdictului neiertător al alegătorilor, Partidul Naţional Liberal, partid autentic de dreapta, a câştigat pentru administraţia publică locală câteva poziţii extrem de importante.

În al doilea rând, suntem în faţa celui mai mare succes electoral al Partidului Naţional Liberal de după al Doilea Război Mondial. Partidul Naţional Liberal trece de la cinci consilii judeţene câştigate în 2008, la 13 consilii judeţene câştigate în 2012. Partidul Naţional Liberal, pe nivelul probabil cel mai semnificativ al consiliilor judeţene, este astăzi cel mai puternic partid din Transilvania, cu şapte consilii judeţene conduse. Partidul Naţional Liberal a câştigat, alături de sectorul 1, pe care-l deţinea, un al doilea sector din cele şase ale Capitalei.
De asemenea, Partidul Naţional Liberal a câştigat o serie de primării foarte importante, în plus faţă de ceea ce deţinea, şi aş menţiona aici doar cele mai mari dintre aceste primării Timişoara, Galaţi, Râmnicu Vâlcea.

Este, fără îndoială, meritul tuturor celor care au candidat, celor care au făcut campanie electorală, celor care ne-au susţinut aceşti candidaţi şi mi se pare corect ca, înainte de a reţine, a ne explica şi a inventaria disfuncţii care au avut loc în aceasta campanie electorală şi în rândurile noastre şi în rândurile aliaţilor noştri, să le mulţumim şi celor care, acelora care, dintre aliaţii noştri, foarte mulţi, au luptat onest, corect, alături de noi, fiind parte la victoria noastră, după cum evident le mulţumesc în mod special şi acelor liberali care, deşi nu au avut un candidat liberal la consiliul jude?ean, la preşedinţia consiliului judeţean sau la primăria reşedinţei de judeţ, au luptat peste tot, cu toate puterile, şi au făcut posibilă victoria Uniunii Social Liberale cu candidaţi social-democraţi sau, în cazul Maramureş sau Deva, victoria unui candidat conservator.

Întâi de toate, cred că trebuie să constatăm că, în ciuda tuturor inconvenientelor, în ciuda tuturor presiunilor, în ciuda tuturor atacurilor şi la urma urmelor în ciuda tuturor îndoielilor pe care probabil chiar fiecare dintre noi le-am avut, ideea, proiectul Uniunii Social Liberale s-a dovedit unul câştigător.

Ni s-a explicat mult de către teoreticieni reputaţi că unu şi cu unu nu fac doi, ba întotdeauna fac mult mai puţin de doi. Astăzi, vedem că în cazul Uniunii Social Liberale, unu şi cu unu pot face mult mai mult decât doi, pentru că Uniunea Social Liberală, cu doar 52% din voturi, a obţinut preşedinţia a 36 de consilii judeţene din 41, cu cele maghiare cu tot, a obţinut 28 de reşedinţe de judeţ din 40, a obşinut cinci sectoare din şase, pe lângă Primăria Generală a Capitalei, ceea ce înseamnă procente mult mai mari de succes.

Cel mai spectaculos este faptul că în Uniunea Social Liberală a câştigat la alegerile locale toată lumea. Partidul Social Democrat a câştigat cel mai bun scor din istoria sa la locale, plecând de la 17 judeţe conduse la 22. Partidul Naţional Liberal, cum spuneam, a ob?inut cel mai spectaculos scor din istoria sa – istoria noastră e mai lungă – din istoria sa recentă, de la cinci judeţe, care în fapt erau patru în momentul alegerilor, la 13 judeţe, iată, triplarea practic a consiliilor judeţene conduse. Partidul Conservator, care nu deţinea niciun fotoliu de primar, de consiliu judeţean sau de primărie reşedinţă de judeţ a obţinut câte una din fiecare.

Iată dar că suntem în faţa unui proiect câştigător care are toate şansele ca fiind menţinut şi fiind urmat să obţină rezultate la fel de categorice, la fel de spectaculoase şi la alegerile parlamentare.

Le mulţumesc tuturor celor care între dumneavoastră cei mai mulţi, copleşitor de mulţi, aţi fost alături de mine în naşterea şi susţinerea acestui proiect, în rezistenţa la toate încercările la care el, proiectul acesta al Uniunii Social Liberale, a fost expus. Am avut momente în care mărturisesc că am simţit nevoia de a fi mai mulţi la vedere alături de această idee, au fost foarte multe, zilnice, atacuri pe care le-am încasat pentru această idee. Mi se pare normal să fie aşa. Era, până la urmă, obligaţia preşedintelui partidului să asume acest lucru. ştiu că n-am fost singur. ştiu că am fost foarte mulţi, chiar toţi în acest proiect şi de aceea, încă o dată, vă mulţumesc.

Înainte de a da citire câştigătorilor, care sunt, practic, de azi înainte, stâlpi ai Partidului Naţional Liberal, un partid care deţine circa 25% din primarii acestei ţări, circa 850, un partid care deţine peste 30% din Consiliile Judeţene în această ţară, aşadar un partid aşezat structural în zona 25-30%, cu o forţă de data asta, din punct de vedere aritmetic, de partid mare, indiferent de conjunctură, indiferent de lider, indiferent de alte lucruri. ştim cât de mult a contat ceea ce au făcut cei patru colegi care erau preşedinţi de Consiliu Judeţean până duminică. Ne închipuim cu toţii, cu bucurie, ce vor face treisprezece astfel de preşedinţi, ştim ce au făcut primarii noştri şi ne gândim că astăzi, cu oraşele importante pe care le-am câştigat în plus, vom face mult mai mult.

Dar înainte de a-i felicita şi de a-i nominaliza pe cei care au câştigat, aş vrea să facem un gest de onoare şi să spunem că ani de zile, cei mai mulţi dintre noi au pierdut destule confruntări electorale şi puţini le-au câştigat pe toate şi cu aceşti oameni ne-am mândrit, i-am pus în faţă, le-am fost recunoscători şi ne-am bazat pe ei. Se întâmplă că dintre cei care deţineau poziţii, preşedinţi de Consiliu Judeţean sau primari, se întâmplă că, aşa e în democraţie, unul dintre aceştia a pierdut. Poate cel care a fost ani de zile cel mai puternic. Aş vrea să îi mulţumim încă odată pentru ce a făcut, să îl asigurăm că suntem alături de domnia sa, că rămâne un lider important la nivel naţional al Partidului Naţional Liberal şi că e un om pe a cărui energie, pricepere şi devotament contăm în continuare. şi îl numesc pe domnul Lucian Iliescu, căruia îi mulţumesc şi îi urez succes alături de noi în continuare.

Avem noi preşedinţi de Consiliu judeţean şi am să îi numesc, îi ştiţi toţi dar vreau în felul acesta să îi felicităm toţi pe domnul Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, pe domnul Cristian Adomniţei preşedintele Consiliului Judeţean, în cel mai mare judeţ al ţării, ca număr de locuitori, judeţul Iaşi. În această campanie electorală sunt oameni care au obţinut performanţe extraordinare, învingând baroni pedelişti în propriile lor fiefuri, câştigând nesperat sau cu scoruri foarte mari. Cea mai spectaculoasă performanţă, în opinia mea, aparţine unui om care a trebuit să facă în această campanie aproape imposibilul, adică să se bată şi cu PDL-ul şi cu PSD-ul şi să câştige şi acela este Cristi Bîlgiu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Am spus-o şi am vorbit aici despre PSD, la vedere, pentru că la vedere PSD-ul a susţinut alt candidat acolo la Buzău decât cel al Uniunii Social Liberale. În rest, încă odată am spus tuturor colegilor din PSD, care au fost alături de noi şi alături de care noi am fost, le mulţumesc aşa cum vă mulţumesc şi dumneavoastră. La Buzău îi mulţumesc doar domnului Cristi Bîlgiu şi tuturor care aşi fost în jurul său.

În continuare avem un nou preşedinte de Consiliu Judeţean în judeţul Ilfov, domnul Marian Petrache, un preşedinte mereu tânăr şi biruitor la Călăraşi, domnul Răducu Filipescu, un preşedinte nou la Consiliu Judeţean Giurgiu şi încă odată îi mulţumesc şi domnului Lucian Iliescu pentru aportul la această victorie nu uşoară, domnul Mustăţea. La Caraş Severin, domnul preşedinte Sorin Frunzăverde, dacă nu e aici, e acolo şi îl rog pe domnul Marcel Vela, vechi şi nou primar de Caransebeş să primească mulţumirile noastre şi pentru domnia sa şi pentru domnul Frunzăverde.

Avem un nou preşedinte de Consiliu Judeţean la Bihor, în persoana lui Cornel Popa, un nou preşedinte de Consiliu Judeţean la Satu Mare, în persoana tânărului nostru coleg Adrian Ştef, preşedinte de Consiliu Judeţean la Hunedoara, domnul Mircea Moloş, care a câştigat o bătălie extrem de grea şi a câştigat-o categoric, fără drept de apel, îl felicit în mod special pentru asta. De asemenea, domnul Aristotel Căncescu, preşedinte al Judeţului Braşov, care şi domnia sa a dus o luptă grea, nefiind totdeauna şi în nici un caz atât cât trebuia susţinut de toţi aliaţii oficiali.

Am lăsat la urmă, cu speranţa că nu am sărit vreun judeţ, două victorii cu specială încărcătură, cu specială însemnătate, Ciprian Dobre este preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi odată cu această victorie a domniei sale parcă ar fi 1918, au ajuns şi românii la putere în Mureş după multe decenii şi după aceea poate cea mai grea, cea mai muncită, cea mai frământată victorie, dar poate şi cea mai importantă, pentru că acolo a luptat şi a câştigat un om în legătură cu şansa căruia puţini au crezut. El a crezut cel mai mult şi a câştigat. Îl felicit din suflet pe Horea Uioreanu, preşedintele judeţului Cluj.

Primarii de municipii reşedinţă de judeţ sunt:
Marele, neîntrecutul, imbatabilul Romeo Stavarache, care, în ciuda unor sume enorme cheltuite din nou de adversarii săi, nu a putut fi coborât sub 60%, şi mă gândesc că unii dintre ei având origini social democrate mai bine ar mai da banii ăia la săraci decât să facă campanie împotriva lui Stavarache.

Avem un primar nou şi, din nou, cu semnificaţie foarte importantă pentru că e un are oraş al României şi un oraş care a fost socotit roşu prin tradiţie, un primar care este după părerea mea o mare şansă pentru acel oraş şi o mare şansă pentru liberalismul din acea parte a ţării şi acel oraş – Marius Stan, Primarul Galaţiului.

Am recâştigat, în sensul că o câştigasem în 2004, acum am recâştigat-o cu 70% Primăria Călăraşiului cu domnul Dan Drăgulin

Am câştigat pentru prima oară, Primăria Râmnicului, adică Râmnicu-Vâlcea, cu senatorul Emilian Frâncu. Mulţumesc în mod special şi lui Emilian Frâncu, şi lui Cristi Buican, şi tuturor celor care au obţinut o victorie grea, pentru că astea sunt victorii obţinute împotriva unor primari în funcţie ceea ce n-a fost deloc uşor.

Nu e capitală de judeţ, dar din punct de vedere istoric nu putem trece pe la Caraş fără să salutăm menţinerea Caransebeşului sub conducerea luminată a fratelui nostru Marcel Vela.
O dorinţă veche a tuturor liberalilor din România, cred, a fost să avem o dată şi o dată primarul în oraşul de care se leagă şi amintirile noastre cele mai dragi de după 1989, dar şi speranţele noastre şi anume în ceea ce aş putea în continuare numi Capitala Libertăţii Româneşti – Timişoara, şi profesorul Nicolae Robu a reuşit asta în condiţii deosebit de grele.
Unul din primarii cu cele mai mari scoruri înregistrate şi de data asta în ţară, în condiţiile în care au votat mult mai mulţi cetăţeni, deci cu un mandat cu atât mai reîntărit, pentru care îl felicit din suflet: Ilie Bolojan la Oradea.

Victorie categorică şi reînnoire de mandat pentru Radu Căpâlnaţiu la Zalău.
şi primarul cu cele mai multe voturi, cu cele mai multe procente cel puţin obţinute într-un municipiu reşedinţă de judeţ din ţară, Cătălin Cherecheş la Baia-Mare.

Cu o campanie admirabilă, exemplară, excelentă, pentru care îl felicit, şi cu un rezultat dintre cele mai spectaculoase: Rareş Mănescu obţine pentru noi ce ne lipsea ca să avem o treime din sectoare.

Felicitări unuia dintre câştigătorii scontaţi, dar care a confirmat, prin cel mai mare scor din Bucureşti, supremaţia în Sectorul 1: Andrei Chiliman.

Sunt oameni pentru care cu toţii într-un fel sau altul am luptat, dar care cu siguranţă prin victoria lor ne oferă nouă tuturor câte ceva.

Asta este, să spunem aşa, scurta istorie a unei victorii categorice, scurta istorie a unui succes pe care Partidul Naţional Liberal îl merită şi pe care Partidul Naţional Liberal în interiorul Uniunii Social Liberale este dator să îl valorifice şi să îl sporească evident şi cu prilejul alegerilor parlamentare, dar şi în următoarele alegeri locale.

(…) Felicitări lui Mircea Roşca şi echipei sale, pentru că în Prahova, unde deşi nu am avut candidaţii de vârf, am avut spectaculoase şi am avut o contribuţie decisivă la câştigarea Ploieştiului şi a Consiliului Judeţean Prahova.

Sunt mulţi oameni cărora ar trebui să le mulţumim. Bineînţeles că o facem, am făcut-o şi o vom face. ştim că în spatele tuturor victoriilor sunt foarte mulţi oameni, ştim, de asemenea, că în unele rezultate, precum cel al lui Ioan Cristina la Arad care a pierdut pentru 700 de voturi, stau de fapt germenii unor mari victorii viitoare şi sunt rezultate excepţionale. I-am inventariat pe câştigători pentru că aşa se cuvenea. Le mulţumesc încă o dată tuturor.

Mulţumesc şi presei care cred că are subiecte foarte interesante şi pe la alte partide.

Leave a reply