La Herculane polițiștii s-au aliat cu copiii FOTO VIDEO

La Herculane polițiștii s-au aliat cu copiii FOTO VIDEO

Ziua de „1 Iunie” este una specială pentru toţi copiii, însă lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin le-a înfrumuseţat-o cu lecţii de circulaţie şi sport.

Elevii de la două şcoli generale de pe raza municipiului Reşiţa, respectiv Şcoala Generală nr.6 şi Liceul Mircea Eliade au avut parte de ziua lor de profesori mai speciali, poliţiştii rutieri. Oamenii legii au fost „înarmaţi” cu sfaturi preventive privind circulaţia pe drumurile publice, fie că sunt pietoni, fie că sunt cu bicicletele.

Trecerea pe „zebră”, circulaţia cu mijloacele de transport în comun sau care sunt locurile pe care copiii trebuie să le ocupe în autovehicule, au fost subiectele care le-au reamintit celor mici importanţa respectării normelor rutiere.

Şi pentru ca întîlnirile să fie mai mult decât încântătoare, poliţiştii rutieri le-au făcut cunoştinţă şi cu autovehiculele poliţiei dotate cu aparatură radar.

Tot cu ocazia zilei de 1 Iunie poliţiştii au participat la o competiţie de fotbal intitulată sugestiv „Cupa speranţa” organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De această dată echipa poliţiei a „concurat” cu angajaţii acestei direcţii la fotbal în aplauzele copiilor care bineînţeles au făcut galerie „profesorilor lor”. Pentru participare poliţiştii au fost răsplătiţi cu o minge şi o diplomă.

La Poliţia Băile Herculane copiii de la Liceul Teoretic Hercules, din clasele III-IV au avut ocazia să câştige cupe, diplome şi medalii într-un concurs intitulat sugestiv „Ne jucăm, desenăm, circulaţie învăţăm!”. Copiii şi-au arătat măiestria în două probe practice, una cu bicicleta şi una cu rolele, dar şi la desene pe asfalt. Concursul a fost binevenit cu atât mai mult cu cât copiii au primit o lecţie de viaţă.

 

 

 

 

 

 

SFATURI DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR RUTIERE ÎN CARE SUNT IMPLICAŢI COPII

  • Explicaţi copiilor importanţa respectării regulilor de circulaţie!
  • Când se grăbesc să ajungă la şcoală, copiii trebuie sfătuiţi să urmeze acelaşi drum, lipsit de pericole şi să nu scurteze ruta prin ocolirea „zebrelor” şi traversarea prin locuri nepermise.
  • Asiguraţi-vă că locul de joacă ales de copiii dumneavoastră este izolat de traficul rutier.
  • Amintiţi-le mereu regulile de circulaţie, prin oferirea unor exemple de bună conduită în trafic.
  • Când însoţiţi copii pe jos, trebuie să constituiţi pentru ei un exemplu pozitiv, respectând regulile de circulaţie.
  • Nu UITA! EDUCAŢIA începe de mic! Ajutaţi-i să se protejeze!

 

Sfaturi pentru prevenirea delicventei juvenile
Ce poate determina un copil sa adopte un comportament predelincvent?

–    ideea de libertate;

–         aderarea, din teribilism, la grupuri conduse de lideri mai mari in varsta;

–         respingerea unui anumit tip de educatie primita in familie;

–         desele conflicte familiale, violenta domestica;

–         absenteism si abandon scolar – lipsa unei ocupatii;

–         carente in educatia minorilor;

–         intelegerea gresita a mesajului unor carti, filme, reviste sau vizionarea unor spectacole, filme, neadecvate varstei;

–         parinti plecati instrainatate care lasa copii unor varstnici bolnavi, neputinciosi sau care nu au autoritatea necesara;

–         lipsuri materiale, scaderea nivelului de trai;

–         dezinteres din parte unor parinti in legatura cu scoala, incredere mare acordata copiilor;

–         probleme psihice aparute in perioada de pubertate, cu efecte negative in planul integrarii sociale.

 

 

 

 

 

Care sunt consecintele?

–         esecul scolar;

–         limitarea sanselor de dezvoltare psiho-sociala armonioasa;

–         dese conflicte cu parintii;

–         adoptarea unui mod de viata stradal;

–         intrarea in contradictie cu legea prin comiterea de furturi, acte de vandalism, consum de alcool sau de droguri.

Ce se poate face?

–         fiecare copil trebuie inteles si personalitatea lui respectata;

–         fiti ferm cu copilul, dar nu agresivi, violenta nu este o modalitate de solutionare a problemelor ci mai degraba le amplifica;

–         interesati-va permanent de situatia scolara a copilului dumneavoastra;

–         incercati sa-i cunoasteti si sa va apropiati de prietenii copiilor dumneavoastra;

–         asigurati in familie un climat afectiv de buna intelegere;

–         distribuiti copiilor sarcini clare in desfasurarea activitatilor de familie, care sa le dezvolte simtul responsabilitatii si utilitatii, nu exagerati insa;

–         atunci cand observati o schimbare negativa in comportamentul copilului dumneavoastra, motivati-l pentru rezolvarea in comun a problemei cu care se confrunta;

–         alegeti comunicarea: lipsa dialogului creaza bariere greu de trecut in relatia copil-parinti;

–         daca situatia pare a scapa de sub control, adresati-va celor care va pot fi de ajutor (profesori, Politie, organizatii neguvernamentale, asociatii de tineret), care va pot sfatui si sprijini in rezolvarea problemelor.

Luati toate masuri de supraveghere, de crestere si educare, specifice fiecarei varste in parte, cu scopul de a nu va inregistra in categoria celor care spun ” copilul meu este in inchisoare” sau „copilul meu este infractor”.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )