Asociația Speologică Exploratorii premiată la Digital Twin Awards
Asociația Speologică Exploratorii din Reșița a dezvoltat primul tur virtual edu-tech al unei peșteri din România. Turul virtual este unul dintre rezultatele proiectului Rural Karst. Proiectul este derulat cu scopul de a reduce disparitățile economice în școlile din mediul rural, prin crearea de materiale educative STEM care sunt distribuite către elevi de pe tot parcursul țării.
În data de 23 februarie 2024, turul virtual intitulat “The Underground Wonders of Ponor Cave, Romania” a fost premiat în cadrul Digital Twin Awards 2023 cu două premii: People’s Choice Winner Best Digital Twin for Education 2023 și People’s Choice Winner Digital Twin Pioneer Award 2023.
Concursul Digital Twin Awards este cel mai mare eveniment internațional care premiază proiecte de tip digital twin, adică reprezentări fidele în spațiul virtual ale unui lucru sau loc din lumea reală. Asociația Speologică Exploratorii a realizat scanarea peșterii Ponor Uscata, datele fiind prelucrate și transformate într-un software educațional inovativ și plăcut, ușor de folosit de pe orice dispozitiv. Suportul tehnic a fost oferit de firma Scanbox, care a înscris Turul Virtual în competiția Digital Twin Awards 2023. Turul virtual cuprinde explicații științifice despre mediul carstic la fiecare pas, precum și interviuri cu cercetători și specialiști. Aceasta a devenit prima scanare Edu Tech 3D a unei peșteri din România, adică prima scanare de peșteră realizată în scop educativ. În urma înscrierii în concursul Digital Twin Awards 2023, scanarea a fost mai întâi nominalizată în top 5 din categoria ei (Educație), iar în final a fost premiată cu People’s Choice Winner Best Digital Twin for Education 2023 și People’s Choice Winner Digital Twin Pioneer Award 2023.
Pentru Asociația Speologică Exploratorii câștigarea acestor premii înseamnă că viziunea propusă pentru o educație mai bună a adresat nevoi adevărate în rândul tinerei generații. Având peste 65 de ani de experiență în domeniu, asociația a trecut de-a lungul anilor prin mai multe etape în care a adoptat noi tehnologii și metode de cercetare, protejare și comunicare pe teme ce țin de mediul carstic. Realizarea turului virtual reprezintă încercarea de speologilor de a căuta în continuare metode inovative pentru studiul științific, metode care ne permit să obținem date mai precise, într-un timp mai scurt. Aceste inițiative nu ar fi posibile fără oamenii care ne sunt alături de pe tot parcursul țării, speologi, profesori de biologie și de geografie, cercetători din institute și universități, precum și instituțiile publice.
Marea provocare în realizarea softului educațional a fost găsirea unei firme de scanări care să fie dispusă să lucreze în condițiile mediului de peșteră, dificil din pricina terenului denivelat pe care se poziționează trepiedul, a întunericului, a umidității, și a faptului că era necesară o coborâre verticală în coardă în interiorul unui puț de 15 metri adâncime, împreună cu aparatul de scanare. Firma Scanbox a răspuns acestei provocări, având o atitudine deschisă și pozitivă în a face un lucru fără precedent. O altă provocare de asemenea interesantă a fost găsirea unor soluții pentru a ilumina traseul în așa fel încât să confere o experiență cât mai autentică utilizatorului.
Carstul reprezintă cel mai sensibil mediu natural existent, iar acesta se regăsește de foarte multe ori în comunitățile vulnerabile din mediul rural, insuficient deservite, care au nevoie de măsuri corespunzătoare pentru asigurarea unui nivel de trai decent al cetățenilor.
Proiectul Rural Karst este derulat de Asociația Speologică Exploratorii cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a implica 6040 de cetățeni din 27 de județe și 135 de Unități Administrativ-Teritoriale din mediul rural insuficient deservit pentru a gestiona durabil mediul carstic, peșterile și apa subterană.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021.
Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și de a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații
despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro
Cu sediul în Reșița, Asociația Speologică Exploratorii are ca scop cercetarea, explorarea și protecția peșterilor și carstului din România. Având o experiență de peste 65 de ani în domeniu, a implementat până în prezent peste 50 de proiecte, a descoperit, studiat și inventariat peste 1650 de peșteri, a organizat numeroase cursuri și conferințe, aducând împreună voluntari, membri ai comunităților științifice și iubitori ai naturii. Este membră a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, Federației Române de Speologie, Grupului de Acțiune Locală Clisura Dunării și Asociației Europene Green Belt. Împreună explorăm și protejăm carstul românesc!
Mai multe detalii despre proiect și progresul activităților pe www.exploratorii.org sau Facebook @Speologii.
Responsabil comunicare Sofia Gâlceavă
sofia.galceava@yahoo.com
Președinte Bogdan Bădescu
bogdanspeolog@yahoo.ro
Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 47299 euro, prin programul Active Citizens Fund – România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde și incluzivă.”

Leave a reply