Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis astăzi o atenționare hidrologică de Cod galben, valabilă de la ora 20,00, până vineri la ora 18,00.

Bazinele hidrografice afectate sunt Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiul mijlociu şi inferior, afluenţii Oltului inferior. Astfel, codul galben va afecta judeţele Caraş-Severin, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

Sunt vizate creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore. ‘Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţii de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate. Izolat, creşteri importante de debite cu situarea nivelurilor în jurul cotelor de atenţie se pot produce şi pe alte râuri mici din sudul şi estul ţării’, se mai arată în comunicat.

Și Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ a emis o atenţionare Cod Galben de ploi abundente şi ninsori în zona montană, valabilă în 7 judeţe din Oltenia şi sudul Banatului, începând de la ora 18,00 până joi, la ora 20,00.

Judeţele afectate de ploi însemnate cantitativ sunt Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Olt, Dolj, Vâlcea şi jumătatea judeţului Argeş.

Astfel, în intervalul menţionat va ploua în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia şi în sudul Banatului, cantităţile de apă vor depăşi local 25 -30 de litri/mp şi izolat 50 de litri/mp, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h. În zona de munte va ninge, iar în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali stratul de zăpadă nou depus va fi consistent şi vor fi rafale de vânt de peste 70 km/h.

Potrivit ANM, din după-amiaza acestei zile şi până în seara zilei de joi, 17 aprilie, temporar vântul se va intensifica şi în Muntenia, unde va depăşi la rafală 60 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza atenţionarea meteorologică. AGERPRES

Leave a reply