Consilierul județean al grupului PSD, Elena Borchescu, prinde curaj și mai deschide și ea gura în plen. Că se apropie alegerile și na, ză nu zică alegătorii că ea era doar de decor acolo!
Curios cum doamna femeilor PRO România din Caraș-Severin, afiliată la grupul PSD, a prins glas. Asta pentru că, de ceva vreme, femeia tăcea mâlc, apărând prin presă doar când erau articole plătite de la partid, am făcut ceva căutări. Și nu mare surpriza mi-a fost când am văzut că Elena Borchescu apare CURATĂ CA LACRIMA! Condamnată penal pentru aderarea la un grup infracțional organizat, Elena Borchescu a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT, dar despre toate acestea nu mai apare nimic în mediul online, nici măcar pe portalul instanțelor!
Oficialii Curții de Apel Timișoara ne-au comunicat faptul că este o situația care se întâlnește în cazul dosarelor arhivate. Odată ce un dosar a fost arhivat acesta nu ar mai putea să se regăsesască pe portal. Ciudat, însă, cum de s-a arhivat un dosar relativ proaspăt când pe portal mai găsești dosare și din 2012. Dar poate vedem noi numai scenarii…
Elena Borchescu și-a început cariera politică în PSD, ca și consilier local în Consiliul Local al municipiului Reșița. Calitate pe care a pierdut-o după ce Tribunalul Caraș-Severin a aprobat acordul de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT. A plecat de la PSD la PRO România odată cu Mocioalcă și, n-a mai revenit, pentru că, între timp, a fost aleasă consilier județean pe listele PRO România și transferul la PSD ar fi dus, din nou, la pierderea mandatului. Dar a fugit în grupul PSD din Consiliul Județean!
Dar ce „minuni” ascunde dosarul nr. 78/115/2017 vă vom prezenta în cele ce urmează. Pentru că ni se pare strigător la cer ca un om care a aderat la un grup infracțional organizat și a recunoscut că a furat să vină în plen și să strige „hoți!”, probabil bazându-se că și-a șters frumos tot trecutul din mediul on-line și că, pe mulți cărășeni nu-i mai ajută memoria și nici articolele șterese din diverse publicații nu mai reprezintă o amenințare de devoalare a adevărului. Dar, vorba Scripturii, Adevărul mereu iese la lumină și ne va face liberi.
Potrivit SENTINŢEI PENALE NR. 1 pronunțată de Tribunalul Caraș-Severin în Şedinţa publică din 26 IANUARIE 2017 (Hotarâre nr. 1/2017 din 26.01.2017 pronunțată de Tribunalul Caraș Severin, cod RJ 9g7g6939 (https://www.rejust.ro/juris/9g7g6939) „La data de 05.01.2017 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Caraş – Severin sub număr unic dosar 78/115/2017 acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Caraş – Severin cu inculpata Borchescu Elena, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat …, infracţiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătura privată …; infracţiunea de complicitate la uz de fals,…; infracţiunea de complicitate la infracţiunea de fals informatic, … si infracţiunea de înşelăciune, … Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că numita Tivadar Elena, a lucrat în calitate de cantaragista, la TMK-Resita SA, având ca atribuţii de serviciu, cântărirea camioanelor care intrau in societate încărcate cu diferite materiale (ciment, var etc.) cât si cele încărcate cu fier vechi, pentru Secţia Oţelărie. Accesul la cântarul societăţii, îl avea personal folosind o cheie de acces cât si o parola individualizata. Cântarul, în urma verificărilor efectuate, este electronic si memorează datele de cântărire într-un server central, situat in sala serverelor, din alta incinta a uzinei, printr-un sistem cu circuit închis. In acest mod, cântarul si memoria pot fi încadrate în categoria dispozitivelor prevăzute de Legea 161/2003. TMK- Reşiţa SA, a încheiat mai multe contracte de aprovizionare, pentru cantităţi mari de deşeuri fier vechi, necesare la turnarea continua a otelului, cu diverse societăţi din tara cum ar fi: Silnef, Remat Valcea, Energrom, Tehnoinvest etc. Toate aceste firme aveau subfurnizori, de regula societăţi mai mici, care livrau fierul vechi direct către TMK- Reşiţa SA, însă circuitul actelor se făcea doar prin contractantul principal.
Fraudarea, a avut loc prin intermediul firmelor mici, denumite subcontractanţi, posibil fără cunoştinţa firmelor principale, cu care erau încheiate contractele. Uzina efectua viramentele bancare, doar in conturile contractanţilor principali, care la rândul lor plăteau marfa transportată, cântărita si descărcată la uzina, în contul firmelor mici. (n.r. – datorita specificului activităţii firmelor mici, care cumpără fierul vechi, inclusiv de la persoane fizice, achitând contravaloare în numerar, administratorii acestora pot retrage din banca orice suma, pe motiv achiziţii marfa)
Traseul unui camion încărcat cu fier vechi este următorul:
– Intrarea prin poarta principala (se înregistrează ora si minutul intrării de către portar in registru de poarta).
– Trecerea printr-un portal de radiaţii, unde camionul este scanat contra materialelor radioactive (se înregistrează ora/min/sec scanării in sistem electronic si se memorează datele). In acest loc exista camere de luat vederi care înregistrează numărul de înmatriculare al camionului cât si imagini din interiorul benei.
– Urcarea camionului pe cântar, unde cantaragista (ul) emite un bon de cântar electronic, iar camionul este cântărit cu tot cu încărcătura (in acest moment şoferul este coborât din cabina si se înregistrează ora/min/sec în sistem electronic). În acest moment, după urcarea şoferului în cabina pentru a pleca spre locul de descărcare, cantaragista emite un nou bon de cântar, pentru camionul complice care urmează să intre în uzina.
– Camionul merge la descărcarea fierului vechi la unul dintre cele două puncte din uzina (aici exista un supervizor care urmăreşte doar calitatea deşeurilor, respectiv să nu fie amestecate cu pământ sau steril)
– După descărcare camionul se reîntoarce la cântar, unde cantaragista efectuează tara, respectiv cântărirea camionului gol (si în acest moment şoferul este coborât din cabina). In urma acestei operaţii, se stabileşte cantitatea netă de fier vechi introdusă în fabrica si se emite Nota de Intrare Recepţie. Pe acest document, cantaragista aplica o stampilă si completează manual cu pixul, cantitatea bruta, tara si cantitatea neta
– Camionul coboară de pe cântar si părăseşte uzina pe aceiaşi poartă (se înregistrează ora si minutul plecării pe registrul de poarta).
Ginerele cantaragistei Tivadar Elena, pe nume Sandu Andrei Silviu, lucra ca şofer pe unul dintre camioanele care transporta fier vechi pentru SC Didaco SRL, în calitate de subcontractant al Remat Vâlcea. Aceasta societate este înfiinţată pe numele Borchescu Elena.
In intervalul noiembrie 2012-martie 2013, cantaragista Tivadar Elena, în activitatea infracţionala pe care a desfăşurat-o a avut mai multe modalităţi de fraudare.
Una dintre metode a fost emiterea tichetului de cantar înainte de intrarea camionului complice pe poarta societăţii, respectiv trecerea lui prin portalul de radiaţii. (ora trecerii prin portal si ora cântăririi este cea a serverului care înregistrează ambele evenimente. Ora din registrul de intrări este trecuta manual după ceasul de pe telefonul de serviciu al portarului, care arata acelaşi lucru, respectiv ca tichetul de cântar a fost emis înainte de intrarea camionului complice pe poarta)
Faptul ca a fost emis tichet de cantar de către cantaragista Tivadar Elena, înainte de ajungerea camionului complice la cantar, respectiv in unele cazuri, de intrarea acestuia pe poarta societăţii, indica că pentru emiterea lui s-a folosit camionul deja urcat pe cântar, care era cântărit de susnumita după urcarea şoferului in cabina pentru a cobori de pe cântar si a merge la descărcare, folosindu-se aceste date pentru camionul complice ce urma să vina.
In argumentarea acestui mod de operare in săvârşirea infracţiunii se constata ca in toate cazurile de cântărire a camionului, greutatea bruta cântărita diferă fata de cântărirea anterioara (a camionului neimplicat in cauza, denumit camion-pereche ) cu valori foarte mici, care reprezintă de regula greutatea şoferului (cifrele sint de 60 kg, 80kg, 100 kg, deoarece cântarul cântăreşte doar din 20 in 20 de kg).
Astfel, au fost identificate de către reprezentanţii societăţii, in intervalul 05.11.2012 – 16.03.2013, un număr de 72 situaţii, in care cantaragista Tivadar Elena, a utilizat drept metoda de frauda la cântărire, camionul aflat pe cântar, imediat înaintea celor complice.”.
Nora celei de mai sus, Tivadar Elena, este nimeni alta decât politicianul Elena Borchescu: „In acelaşi interval, noiembrie 2012 – martie 2013, cantaragista a falsificat prin adăugire cu pixul, Notele de Intrare Recepţie, in sensul ca a modificat mai multe cifre, prin care a mărit in mod nereal cantităţile cântărite, cu greutăţi de ordinul sutelor de tone de fier vechi. Cele mai multe falsuri, le-a făcut pentru transporturile ginerelui sau, Sandu Andrei Silviu, efectuate pentru firma lui Borchescu Elena, SC Didaco SRL .
In cauza a fost efectuata o constatare tehnico- stiintifica grafoscopice, in care s-au stabilit cu exactitate cantităţile modificate in scopul calculării prejudiciului creat prin aceasta metoda de fraudare.
Ulterior acestor metode de fraudare, inculpata Borchescu Elena continua activitatea de fraudare fiind singura care putea – datorita calităţii sale de administrator al SC Didaco SRL – sa deconteze Notele de Intrare Recepţie modificate de Tivadar Elena, către firma care e parte în contractul principal încheiat cu TMK-Resita SA respectiv SC Remat Vâlcea SA. Nu exista date sau indicii ca SC Remat Vâlcea SA cunoştea manoperele infracţionale comise de grupul infracţional si nici indici ca aceasta firmă contractanta sa fi obţinut vreun profit injust. Dimpotrivă conform probelor administrate in cauza uzina TMK- Resita SA efectua viramentele bancare, doar in conturile contractanţilor pricipali, care la rândul lor plăteau marfa transportată, cântărita si descărcata la uzina, în contul firmei mici conform Notele de Intrare Recepţie depuse de SC Didaco SRL. (n.r – datorita specificului activităţii firmelor mici, care cumpără fierul vechi, inclusiv de la persoane fizice, achitând contravaloare în numerar, administratorii acestora pot retrage din banca orice suma, pe motiv achiziţii marfa).
Profitul obţinut din sumele de bani astfel încasate era împărţit între membrii grupului, întrucât era absolut necesară buna înţelegere între aceştia căci fraudarea era posibilă doar printr-o sincronizare perfecta a celor implicaţi, sarcina fiecărui membru al grupului fiind indispensabilă pentru obţinerea scopului final, respectiv obţinerea profitului injust. Fraudarea nu ar fi fost posibilă fără o legătură solidă între membri grupului, consolidate pe loialitatea data de legătura angajator/angajat si cea de rudenie soacra/ginere. În susţinerea acestor acuze se menţionează ca doar cantaragista Tivadar Elena a săvârşit acte de fraudare a TMK-Resita SA, nefiind identificate asemenea acte si la cealaltă angajată a uzinei în calitate de cantaragistă dar si faptul ca fără contribuţia exact stabilita a fiecărui membru nu era posibila obţinerea profitului.
Astfel succint se poate reda activitatea gruparii astfel: Firma SC Didaco SRL, în calitate subcontractantă a Sc Remat Vâlcea, colecta fier vechi direct de la persoane fizice ( care nu erau obligate sa tina o evidenta a fierului vechi depus la SC Didaco SRL), după care marfa era transportată de Sandu Andrei pe schimbul soacrei sale Tivadar Elena, si ambii conform schemei pusa la punct de inculpaţii si prezentată în detaliu anterior, procedau la cântărirea mărfii si întocmirea notelor de recepţie false. Borchescu Elena deconta notele de recepţie la firma prima contractanta care vira in contul SC Didaco SRL sumele conform notelor de recepţie false” se mai arată în document.
Faptele detaliate dar și sentința Tribunalului pot fi cunoscute accesând portalul Hotarâre nr. 1/2017 din 26.01.2017 pronunțată de Tribunalul Caraș Severin, cod RJ 9g7g6939 (https://www.rejust.ro/juris/9g7g6939)
Mai trebuie să precizăm că, în ceea ce privește candidatura Elenei Borchescu la Consiliul Județean, aceasta este legală și chiar a fost validată de către Biroul Electoral Județean și Tribunalul Caraș-Severin, ceea ce nu poate fi contestat și nici nu încercăm să o contestăm. Cât privește moralitatea… despre moralitatea persoanei lăsăm cititorii să se pronunțe!
Sursa foto: https://ofprocs.wordpress.com/tag/ofpro-romania-caras-severin/#jp-carousel-6581