
Băile Neptun libere de sechestru
Din păcate pentru noi, principala preocupare a unor aleşi care ar trebui să ne reprezinte interesele este aceea de a da bine la imagine, de a cosmetiza realitatea, astfel încât, indiferent de realizări sau eşecuri, să mai obţină un mandat într-o funcţie „călduţă”.
Aşa a făcut şi primarul staţiunii de interes naţional Băile Herculane – Cristian Miclău, care s-a pozat mândru în faţa ruinelor Băilor Neptun, lăudându-se cu marea realizare că s-a curăţat, după un an de zile, bolovănişul şi pământul picat de pe versantul din spatele ansamblului.
Dar cu vegetaţia ce continuă să crească pe monumentul de patrimoniu ce se întâmplă domnule primar? Că după atâta timp e tot pe acoperişul Băilor Neptun! După 4 ani de la parteneriatul UAT Băile Herculane cu asocaţia Locus, cele două părţi nu sunt în stare să o cureţe şi să monteze nişte amărâte de burlane care să stopeze deteriorarea! Nu vă oprea niciun sechestru asigurator să faceţi anual curăţenie şi nu erau necesare milioane de euro pentru astfel de lucrări.
După principiul nu contează realitatea, ci felul cum o prezinţi, autorităţile din staţiune se fac că nu ştiu despre faptul că mult invocatul sechestru asigurator impus pe terenul Băilor Neptun a fost ridicat din octombrie 2022, deoarece scuza asta a fost ideală pentru a-şi justifica lipsa de implicare. (Sunt singurul jurnalist care am citit dosarul și care a atras atenție cu privire la mențiunile sentinței despre Băile Neptun!).
Primarul Miclău se face că plouă şi refuză să demareze procedura de expropriere, având în vedere că domnul Verbier, urmaşul soţilor Verbiţchi, cere preţuri astronomice pentru terenul respectiv.
Ce să mai vorbim de faptul că aceeaşi familie a acumulat datorii mari la bugetul UAT Băile Herculane, dar administraţia primarului Miclău nu face nimic pentru recuperarea sumelor. Gurile rele spun că de vină pentru asta ar fi un restaurant din fostul Hotel Apollo, dar nu ştiu dacă e adevărat sau e doar o simplă bârfă.
Acestea fiind spuse, invit conducerea primăriei staţiunii să citească legislaţia privind protecţia monumentelor de patrimoniu, ca să afle ce obligaţii au faţă de capodoperele arhitecturale ajunse în paragină şi ce prerogative le asigură cadrul normativ pentru remedierea situaţiei. Asta bineînţeles, în cazul în care îi interesează să facă ceva.
Astfel, domnul primar Miclău va constata că are obligaţia protejării monumentelor de patrimoniu, inclusiv de verificare a avizelor specifice şi a autorizaţiilor de construcţie, pentru stoparea lucrărilor ilegale, iar din câte ştiu eu, pe raza staţiunii au fost şi mai sunt destule construcţii edificate fără respectarea cadrului normativ, inclusiv de un personaj văzut adesea în anturajul edilului şef.
Am mai scris despre jalea din Băile Herculane, şi sincer să fiu, chiar am sperat că cineva o să facă ceva, măcar aşa, de jenă, dar văd că nimeni nu a catadicsit să încetinească distrugerea.
Aşa că are rost să mă mai mir că domnul primar Miclău a aşteptat să vină domnul prefect să-i rezolve problema bolovanilor care se răbuşesc de pe panta de lângă Băile Neptun şi dărâmă şi puţinele ziduri rămase în picioare? Că autorităţile locale au ridicat ani de zile din umeri că nu pot face nimic, ba că e pădurea Romsilva, ba că terenul de lângă e rezervaţie naturală… şi uite aşa s-a pălat pe mâini!
Legea permite autorităţilor locale să se adreseze instituţiilor abilitate de la nivel central pentru obţinerea sprijinului şi identificarea unor soluţii de menţinere într-o stare decentă de conservare a Băilor Neptun, până la rezolvarea problemelor din justiţie.
Tot primarul, dacă era gospodar şi cu interes, putea de mult timp să aplice majorarea impozitelor pe clădirile aflate în paragină, ca să descurajeze anumiţi proprietari să lase vraişte imobilele obţinute mai mult sau mai puţin legal sau moral.
Ca să nu zică lumea că sunt doar cu băgatul băţului prin gard, aş fi neserios să nu recunosc meritele aceluiaşi domn Miclău, pentru interesul manifestat faţă de atragerea de fonduri europene.
Dar şi aici lauda e numai pe jumătate, pentru că proiectele demarate merg greu, iar la cel de amenajare a parcului Vicol există riscul depăşirii termenului şi al pierderii finanţării. Constructorul acuză lipsa de cooperare cu autorităţile locale, primăria acuză proiectantul …..şi uite-aşa ne învârtim în jurul cozii.
Domnilor de la Primăria Băilor Herculane, indiferent de funcţiile şi prerogativele pe care le aveţi, măcar de ruşinea turiştilor, manifestaţi un minim interes pentru ca în noul sezon staţiunea să fie mai curată decât în anul trecut.
Funcţia de primar te onorează dar te şi obligă! Cu atât mai mult atunci când ţi-ai asumat răspunderea să conduci destinele unei staţiuni precum Băile Herculane!
Închei îndemnându-vă din nou, pe fiecare dintre voi, să vizitaţi staţiunea şi să faceţi cât mai multe fotografii. Pentru că nu se ştie dacă în viitor vor mai exista (odată frumoasele) clădiri de patrimoniu! Aşa că să rămânem măcar cu amintirea lor!
P.S Şi a celor care şi-au bătut joc de ele, după principiul să treacă luna să luăm salariul, să treacă anii şi să mai facem de-un mandat!