Miruna Ioana Goian este în acea perioadă a vieții în care totul este simplu, frumos și nu ar trebui să facă mai nimic. Dar ea face multe și le face bine: învață, exersează și explorează tainele matematicii. Iar, dacă ne luăm după spusele lui Carl Friedrich Gauss, care spunea că matematica este “regina tuturor științelor” și că merită să faci ceva eforturi pentru a o înțelege mai bine, atunci realizăm importanța muncii pe care această tânără domnișoară o depune. Pe lângă aceasta, Miruna practică baschetul și adoră să picteze. Iar, când timpul îi permite, îi place să se aventureze în natură.
Este elevă în clasa a VII-a B la Școala Gimnazială nr. 8 din Reșița și deja a participat la numeroase concursuri și olimpiade de matematică. Consideră această materie o pasiune care îi dezvoltă gândirea și este convinsă că științele exacte o vor ajuta pe parcursul vieții, indiferent de meseria pe care o va alege. Iar dacă în trecut își dorea să devină polițistă, acum, însă, oscilează între meseria de medic neurolog și cea de inginer, având în vedere că, pe lângă matematică, îi mai place biologia dar și fizica.
A dezvoltat pasiunea pentru matematică încă din primii ani de școală, sub aripa doamnei Venus Biro, profesor învățământ primar, cea care a creat temelia cunoștințelor Mirunei. Mai apoi, ajungând în clasa a V-a, profesoara Camelia Coandă a văzut că eleva are potențial și a încurajat-o să aprofundeze această materie: ”Miruna este un copil care muncește foarte mult – este ca un burețel – cât îi dai, atât absoarbe! Dar în sfera aceasta în care a ajuns ea, nu ar putea dacă nu ar avea ceva mai mult. Are o inteligență nativă. Are un ”ceva” al ei care o duce spre matematică. Matematica, din punctul meu de vedere, ori o iubești, ori o urăști. Eu cred că ea a iubit matematica încă din clasele primare, a participat la multe concursuri iar când a venit la mine în clasa a V-a, am descoperit în ea pasiune, inteligență și putere de muncă. Iar toate aceste lucruri ne-au dus spre rezultate foarte bune” spune profesoara Camelia Coandă, director al Școlii Gimnaziale nr. 8 din Reșița.
Până și o aparentă înfrângere pe ea doar o ambiționează să meargă mai departe, să studieze și să exerseze mai mult. ”Pasiunea pentru această materie s-a accentuat în clasa a V-a când am participat pentru prima dată la o olimpiadă. Nu am știut cum mă voi descurca dar am ajuns pe locul II în județ, la doar 1 punct diferență față de locul I. Întâmplarea aceasta m-a ambiționat și așa matematica a devenit o pasiune pentru mine. Nu e neapărat ca un sport dar, chiar dacă poate părea ciudat, pentru mine e liniștitor să rezolv probleme de algebră sau geometrie” spune Miruna. Tot în același an a mai participat la două concursuri interjudețene de la care a revenit laureată.
Anul acesta participă la Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, desfașurată în perioada februarie-aprilie 2021. La etapa județeană a câștigat locul I pe județ și locul III pe țară dintr-un număr de aproximativ 1000 participanți. Ținând cont de faptul că olimpiada are o programă specială care include și programa școlară, Miruna a trebuit să muncească mult mai mult decât ceilalți elevi, devenind ”un copil de un 10 excepțional. Se întâmplă ca într-o întreagă carieră să nu-l întâlnești, dar eu am avut șansa să găsesc în ea acea sclipire” mărturisește profesoara Coandă Camelia.
Sâmbătă, 24.04.2021, Miruna urmează să participe la faza națională a olimpiadei. La această etapă vor participa doar elevii claselor VII-XII. Primele două etape s-au desfășurat online, urmând ca cea de-a treia să fie în format fizic, la Timișoara, unde va avea de rezolvat 4 probleme cu un punctaj maxim de 28 puncte . ” Am foarte mari emoții pentru că nu am mai participat niciodată la un concurs la nivel național dar mă simt pregătită.” spune Miruna.
Este o eleva conștiincioasă, mereu cu temele făcute, un copil cu o personalitate puternică dar și cu un simț al umorului foarte bine dezvoltat. Toate aceste calități o fac să fie un exemplu de urmat pentru ceilalți elevi. ”Avem in clasa a V-a o fetiță care va merge in etapa interjudețeană, care mi-a spus :<<cum a putut Miruna, putem si noi!>>” povestește profesoara Camelia Coandă. ”Sunt mândră de ea si sunt mândră de mine. În anii de carieră am învățat că e bine să fii modest până într-un anumit punct, în sensul în care am sesizat că atunci când nu te promovezi, lumea nu află despre acești elevi minunați, de munca noastră și de rezultatele obținute” mai spune dascălul.
„Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul.” Galileo Galilei
un text de Ionela Glodorenco