Turism în „izolare” – avantaje și dezavantaje la Caransebeș

Fulgii de nea se aștern pe falnicii platani care veghează asupra centrului municipiului Caransebeș, răsărind din Cer precum ghioceii de gheață. Privind cu nostalgie la dansul lor, mă  gândesc la cât de norocoși sunt pentru faptul că ei nu trebuie să respecte distanțarea și că ne pot vizita fără interdicții sau fără vreo măsură de protecție.

Peisajul hibernal mă poartă, cu nostalgie, în timp, înainte de anul 2020, când Centrul Național de Informare și Promovare al Municipiului Caransebeș devenise popasul preferat al unui număr mare de turiști, sosiți atât din România, din județe precum Caraș-Severin, Timiș, Mehedinți, Hunedoara, Sălaj, Arad, Sibiu, Dolj, Iași, Constanța, Dâmbovița, Teleorman, Bacău, Gorj, Alba, Neamț, Prahova, Giurgiu, Suceava, Vâlcea, Bistrița, Mureș, Olt, Ialomița, Cluj, Argeș, Covasna, Sibiu, Mureș, Ilfov, cât și din alte țări, precum Ungaria, Elveția, Franța, Cehia, Germania, Israel, Marea Britanie, Spania, Austria, Olanda, Italia, Polonia, Belgia, Bulgaria,  Australia, SUA, Canada, Argentina, Filipine și Peru. De asemenea, au trecut pragul centrului turistic delegații de studenți, profesori, oameni de cultură și prestatori de servicii din turism atât din țară, cât și din străinătate. Interesați de informații despre municipiul Caransebeș, județul Caraș-Severin și Munții Banatului, de materiale de promovare și hărți ale obiectivelor turistice aferente, de informații cu privire la unitățile de cazare și de alimentație, dar și de informații despre evenimentele organizate, turiștii s-au arătat entuziasmați de patrimoniul turistic al municipiului Caransebeș și al județului Caraș-Severin.

În cei 5 ani de activitate ai Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al Municipiului Caransebeș, s-a remarcat o creștere anuală a numărului de vizitatori care trec pragul centrului turistic, dar și a solicitărilor telefonice sau virtuale sosite din partea unor persoane care și-au dorit vizitarea Banatului de Munte, nu înainte de a deține câteva informații despre locurile și obiectivele turistice aflate în planul de călătorie. Printre acestea, se numără stațiunile montane, Muntele Mic și Semenic, stațiunile Poiana Mărului, Văliug, Gărâna, Trei Ape, Parcurile Naționale Domogled – Valea Cernei, Semenic – Cheile Carașului, Cheile Nerei – Beușnița, Parcul Natural Porțile de Fier, Semmeringul bănățean și Clisura Dunării.

Pe lângă frumusețile județului nostru, în cadrul centrului turistic, am avut bucuria de a povesti despre municipiul Caransebeș, despre istoria sa, despre clădirile istorice care își grăiesc poveștile, despre monumentele și statuile care își laudă făuritorii, despre lăcașurile de cult și monumentele religioase care dau mărturie asupra spiritualității, despre operele de cultură care sculptează într-însele un microunivers și despre dealurile care îmbrățișează vizitatorii, urându-le un călduros bun venit. Printre obiectivele preferate din municipiul Caransebeș se numără chiar Parcul central „General Ioan Dragalina”, care, prin platanii săi vechi de mai bine de două secole, despre care se spune că ar fi fost plantați de grănicerii Regimentului de Graniță, pare o falnică armată care străjuiește centrul municipiului nostru, indiferent de vreme și vremuri.

 

Deși multe dintre informații pot fi accesate online și mulți ar spune că un centru turistic nu-și are rostul, turiștii sunt încântați să poată utiliza serviciile prestate de un centru turistic, să poată obține hărți și materiale de promovare, dar și să poarte o conversație, în detrimentul utilizării tehnologiei. De-a lungul timpului, au existat cazul unor turiști care s-au reîntors, ceea ce ne-a demonstrat faptul că centrul turistic își împlinește menirea.

Pe lângă partea de informare a turiștilor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al Municipiului Caransebeș a organizat mai multe evenimente de promovare a tradițiilor locale, a portului și jocului popular, evenimente la care au fost implicate instituțiile de cultură din municipiu, precum spectacolele „Regal pentru Centenar în Cetatea Caransebeș” și „Regal pentru Centenarul Bănățean în Cetatea Caransebeș”, din anul 2018, respectiv 2019. De asemenea, s-a participat, cu o prezentare a municipiului Caransebeș, în contextul Centenarului bănățean, la Simpozionul Internațional „In Memoriam Constantin şi Hadrian Daicoviciu”; s-a participat la „Săptămâna Mobilității”, eveniment organizat de Primăria Municipiului Caransebeș, prin Serviciul Urbanism, la care s-a realizat un tur prin municipiul Caransebeș alături de elevi din cadrul școlilor caransebeșene, în cadrul căruia au fost prezentate file de istorie ale municipiului și obiectivele turistice reprezentative; a fost găzduită Caravana ”GO ROMANIA” din anul 2019, în cadrul căreia au fost expuse, în centrul municipiului Caransebeș, mai multe mașini retro sosite tocmai din Polonia.

Anul 2020, aflat sub spectrul pandemiei, a răpit unele bucurii, precum interacțiunea cu un număr mare de turiști, îndeosebi cu cei străini, și promovarea prin intermediul evenimentelor, însă a adus și un lucru bun: românii nu au mai călătorit în străinătate, ci în România noastră, descoperind astfel tezaurul turistic impresionant de care ne bucurăm și pe care, din păcate, nu îl valorificăm la adevărata sa valoare. După cum ne-au împărtășit turiștii noștri români, cu siguranță nu va mai fi nevoie de o pandemie și de restricții de călătorie pentru ca românii să aleagă țara lor în detrimentul străinătății.

În timp ce așteptăm ca turismul să iasă din izolare, continuăm promovarea virtuală a frumuseților Banatului de Munte, după motto-ul care a ghidat activitatea centrului turistic din Caransebeș timp de 5 ani: „Un turist informat este un turist fericit!”.

Un articol de Roxana Novacovici

 

           

           

Lasă un răspuns