Home / Banat / Asociația Prematurilor câștigă Premiul CESE pentru solidaritate civilă acordat României

Asociația Prematurilor câștigă Premiul CESE pentru solidaritate civilă acordat României

Comitetul Economic și Social European (CESE) a decernat Premiul pentru solidaritate civilă Asociației Prematurilor pentru un proiect care a pus echipamente și aparate de protecție la dispoziția maternităților, ale căror nevoi au fost adesea trecute cu vederea în contextul luptei împotriva COVID-19, ceea ce le-a îngreunat capacitatea de a face față pandemiei. Proiectul depus de asociația din România se numără printre cele 23, din UE și din Regatul Unit, care au fost premiate pentru contribuția lor excepțională la combaterea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor sale dezastruoase, fiecare câștigător primind un premiu în valoare de 10.000 EUR.

CESE este un organism consultativ care reprezintă societatea civilă europeană la nivelul UE. Asociația Prematurilor a fost ales ca fiind cel mai bun candidat român la premiu, comitetul declarând că acest proiect a fost un exemplu strălucit de admirabilă solidaritate în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19, asociația fiind anunțată ca unul dintre cei 23 de laureați în cadrul unei ceremonii virtuale de decernare a premiilor, organizată de comitet la 15 februarie.

Asociația a organizat o strângere de fonduri care a făcut posibilă donarea unei cantități impresionante de echipamente, menite să reducă riscurile de infectare în rândul personalului, al sugarilor și al părinților.

„CESE a subliniat în repetate rânduri că solidaritatea și acțiunile comune specifice sunt esențiale pentru a depăși o astfel de pandemie. Singurul răspuns eficace la o criză precum această pandemie este acela de a acționa rapid, decisiv și împreună. Astfel, s-au conturat învățăminte pentru a face față altor crize, indiferent dacă acestea sunt sociale, economice sau de mediu.”, a declarat vicepreședintele CESE pentru comunicare, Cillian Lohan, la momentul decernării premiilor. Conform acestuia, societatea civilă s-a aflat în prima linie a tuturor acțiunilor solidare și, fără ajutorul lor pe teren, prețul plătit pentru această pandemie ar fi mult mai mare. Cillian Lohan mărturisește că toate proiectele primite sunt dovada implicării altruiste a cetățenilor și a nivelului local, demonstrând contribuția enormă a societății civile la această luptă, observându-se, în același timp, importanța oamenilor și organizațiilor.

Printre premiile acordate câștigătorilor din 21 de țări ale Uniunii Europene, un premiu a fost acordat unui proiect cu orientare transfrontalieră și altul unei organizații din Regatul Unit, ca gest menit să demonstreze că CESE dorește să mențină legături strânse cu societatea civilă din această țară, în ciuda faptului că ea a părăsit UE.

 

Deși dorința era identificarea unui câștigător în fiecare stat membru al UE și în Regatul Unit, CESE nu a primit, din partea a șase țări, candidaturi eligibile pentru proiecte. Lista completă a câștigătorilor este disponibilă aici.

Un total de 250 de candidaturi au fost depuse de organizații ale societății civile, persoane fizice și întreprinderi private, dintre care s-au ales câștigătorii. Tema comună a tuturor proiectelor a fost solidaritatea, fiind prezentate modalități creative și eficiente de a face față provocărilor, adesea majore, generate de criză, majoritatea proiectelor vizând grupurile vulnerabile sau persoanele cele mai afectate de criză, cum ar fi persoanele în vârstă sau tinerii, copiii, femeile, minoritățile, migranții, persoanele fără adăpost, personalul medical sau angajații și angajatorii. Proiectele s-au axat pe cinci teme principale: furnizarea de alimente și asistență pentru grupurile vulnerabile, echipamentele medicale, serviciile de consiliere, serviciile educaționale și informațiile privind pandemia, precum și cultura.

 

 Câștigătorul din România

 

Asociația Prematurilor din România a primit premiul în cadrul categoriei de proiecte axate pe tema „Producție și distribuție de echipamente medicale”. Tema a grupat proiecte care au produs și distribuit măști și articole de igienă, au transformat clădiri în spitale, au construit noi structuri medicale sau au achiziționat și donat medicamente și dispozitive tehnice. La începutul pandemiei de COVID-19, Asociația Prematurilor din România a intervenit pentru a furniza echipamente esențiale de protecție pentru patru secții de maternitate din țară, astfel încât să se asigure siguranța personalului medical, a mamelor și a nou-născuților, mulți dintre aceștia aflându-se în terapie intensivă.

Președinta Asociației Prematurilor, Diana Gămulescu, declară că proiectul este vital și vine în ajutorul comunității într-o perioadă extrem de dificilă, în care poate face diferența dintre viață și moarte. „Rolul nostru, în calitate de adulți, este de a-i proteja chiar și pe cei mai mici pacienți din sistemul de sănătate”, adaugă Diana Gămulescu. „Acum, mai mult ca oricând, obiectivul nostru ar trebui să fie solidaritatea și empatia și ar trebui să rămânem proactivi pentru cei care au nevoie de ajutor. Acest premiu ne va ajuta în misiunea noastră”.

Printre alte proiecte de înaltă calitate prezentate de candidați români care au concurat pentru premiul CESE putem aminti inițiativa Solidar Social a Asociației Adi Hădean. Restaurantul său fiind închis, un renumit bucătar român, personalul și voluntarii săi au pregătit și distribuit mese calde medicilor, personalului medical, familiilor aflate în carantină și persoanelor în vârstă.

CESE speră că Premiul pentru solidaritate civilă va spori vizibilitatea și va crește gradul de conștientizare nu numai cu privire la proiectele câștigătoare, ci și la multe alte inițiative creative ale cetățenilor care se desfășoară în UE. Cillian Lohan, își exprimă înclinarea în fața întregii societăți civile din Europa și a nenumăratelor organizații, întreprinderi și persoane din UE care au dat și continuă să dea dovadă de o solidaritate în aceste vremuri dificile. De asemenea, CESE a afirmat că proiectele și inițiativele desfășurate de cetățeni și de societatea civilă au completat în multe privințe eforturile depuse de statele membre pentru a atenua efectele crizei și chiar le-au depășit în unele domenii, cum ar fi producția de măști faciale la nivel local și regional.

CESE a înregistrat un număr mai mare de candidaturi din partea unor organizații informale sau mai puțin consacrate, în același timp existând mai puține candidaturi din unele țări care au fost mai puțin afectate în timpul primului val al pandemiei sau din partea celor cu sisteme de protecție socială mai puternice.

 

CESE a lansat premiul în iulie 2020, cu tema „Societatea civilă împotriva COVID-19”, anunțând că acesta va fi un premiu excepțional, punctual, care va înlocui premiul său tradițional pentru societatea civilă, scopul fiind de a aduce un omagiu societății civile din Europa, care s-a implicat activ și altruist în acțiuni de solidaritate încă din primele zile ale pandemiei. Concursul a fost deschis persoanelor fizice, organizațiilor societății civile și întreprinderilor ale căror proiecte trebuiau să fie absolut non-profit și să nu beneficieze de finanțare publică în procent de peste 50 %. Ele trebuiau să aibă o legătură directă cu pandemia de COVID-19, vizând în mod specific combaterea virusului sau abordarea consecințelor acestuia. În fiecare an, Premiul emblematic al CESE pentru societatea civilă, acordat începând din 2006, aduce un omagiu organizațiilor societății civile și/sau persoanelor ale căror proiecte celebrează identitatea europeană și valorile comune într-un anumit domeniu de activitate.

 

About editor editor

Check Also

Tragedie pe șosea. Două persoane și-au pierdut viața

Azi-noapte, in jurul orelor 23.35, un barbat in varsta de 41 ani, a condus un …

Lasă un răspuns