Arhivă

Grupul BEI și Deutsche Leasing România consolidează sprijinul acordat întreprinderilor afectate de COVID-19

Este vorba despre prima cooperare dintre Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții și Deutsche Leasing România, principalul partener de finanțare a activelor orientat către soluții pentru IMM-urile germane, oferind o gamă largă de soluții de finanțare legate de investiții (finanțări pentru active), precum și servicii suplimentare (servicii pentru active). Această cooperare va contribui la consolidarea investițiilor companiilor românești active în sectoarele afectate de COVID-19, permițând companiilor locale de pe întreg teritoriul României să beneficieze de finanțare suplimentară prin leasing în valoare de 370 milioane EUR. Sprijinul Grupului BEI este susținut de o garanție de la Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS).

Această nouă inițiativă vizează creșterea rezilienței întreprinderilor românești la impactul economic, social și asupra sănătății al COVID-19 și face parte din răspunsul Grupului BEI către sectorul privat în privința pandemiei.

Laurențiu Zaharia, Director General al Deutsche Leasing România, declară că, în urma prezenței companiei de peste 12 ani în România, aceasta a fost partenerul de finanțare preferat al IMM-urilor locale pentru investițiile în echipamente, în special aducând o contribuție în dezvoltarea zonelor rurale, datorită specializării lor în finanțarea echipamentelor agricole. Zaharia consideră că, cooperarea cu parteneri puternici precum Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții consolidează și mai mult capacitatea Deutsche Leasing România de a sprijini în mod eficient investițiile întreprinderilor locale, chiar și în aceste vremuri dificile.

Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil pentru România, declară că această tranzacție de securitizare cu impact ridicat demonstrează angajamentul Grupului Băncii Europene de Investiții de a se asigura că investițiile IMM-urilor din întreaga Europă pot continua în perioade dificile. „Cooperarea inovatoare dintre instituțiile financiare europene și partenerii locali de leasing va ajuta companiile românești să depășească dificultățile provocate de COVID-19”, a adăugat Thomsen.

Alain Godard, director executiv al Fondului European de Investiții, declară că Fondul European de Investiții este încântat să colaboreze pentru prima dată cu Deutsche Leasing România și consideră că, împreună vor contribui la accelerarea și extinderea sprijinului pentru investiții din partea a sute de întreprinderi din România.

„Susținut de Planul de investiții pentru Europa, acest acord dintre Grupul BEI și Deutsche Leasing va pune la dispoziția întreprinderilor locale din România finanțări suplimentare prin leasing. Acestea vor ajuta în primul rând IMM-urile din mediul rural să finanțeze echipamentele specializate de care au nevoie pentru operațiunile lor, contribuind astfel la susținerea dezvoltării economice și a locurilor de muncă în această perioadă dificilă”, spune comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

 

Fiind prima tranzacție de securitizare sintetică din România, permite Grupului BEI să furnizeze un instrument alternativ de gestionare a capitalului pentru un partener de servicii financiare din țară. Securitizarea va ajuta la asigurarea capitalului reglementat și totodată va aduce companiei Deutsche Leasing România capacitate de finanțare suplimentară pentru a sprijini investițiile întreprinderilor locale.

Pentru sprijinirea investițiilor întreprinderilor în vederea reducerii consumului de energie și a emisiilor, noua inițiativă include un sprijin în valoare de 25 milioane EUR orientat către investițiile în combaterea schimbărilor climatice.

Acest nou sprijin pentru investițiile locale din partea Deutsche Leasing România este susținut de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investiții pentru Europa, în cadrul căruia Grupul BEI și Comisia Europeană colaborează pentru a stimula competitivitatea economiei europene, astfel asigurând faptul că România beneficiază de Planul de investiții pentru Europa

Noul sistem beneficiază de un sprijin sporit pentru investițiile întreprinderilor în regiunile de coeziune, făcând parte dintr-un program mai amplu de finanțare prin titluri garantate cu active al Grupului BEI, în valoare de 2 miliarde EUR, pentru a acoperi capitalul circulant, nevoile de lichiditate și provocările în materie de investiții cu care se confruntă întreprinderile din întreaga Europă, exacerbate de pandemia COVID-19.

În ultimele săptămâni, Grupul BEI a permis creșterea finanțării pentru investițiile întreprinderilor din România, în cooperare cu principalii parteneri financiari locali.

Peste 185 milioane EUR din finanțarea sectorului privat în legătură cu COVID-19 vor sprijini companiile locale prin intermediul noilor linii de credit ale Băncii Europene de Investiții cu bănci publice și private din România.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts