Arhivă

Candidaţii Alianţei USR-PLUS Caraş-Severin pentru Parlamentare se prezintă! Andrei Plujar: “Intrăm într-o bătălie care nu va fi uşoară, dar nu poţi schimba rezultatul unui joc stând pe margine”

Alianţa USR-PLUS din Caraş-Severin şi-a prezentat astăzi candidaţii pentru apropiatele alegeri parlamentare. Membrii tinerei echipe cărăşene intrate în lupta pentru locurile din Senat şi Camera Deputaţilor au vorbit presei, şi implicit electoratului,  despre priorităţile pe care le vor avea în vedere, dacă alegătorii cărăşeni le vor acorda încrederea şi votul la scrutinul din decembrie. Alianţa USR-PLUS şi-a desemnat candidaţii în urma unei competiţii interne, care a dat câştig de cauză unei echipe fără vechime în politică, dar cu expertiză pe diferite domenii, fie în zona publică, fie în mediul privat. USR-PLUS vine în faţa cărăşenilor cu oameni care au performat în carieră, şi care au decis să iasă din zona lor de confort pentru a încerca să schimbe în bine România, a spus Andrei Plujar, cel care deschide lista candidaţilor Alianţei la Camera Deputaţilor.

“Suntem într-un moment de răscruce. După 30 de ani în care am fost conduşi de politicieni cu experienţă, ne aflăm în situaţia de a decide dacă ne implicăm sau plecăm din ţară. Cred că foarte mulţi români se află în această situaţie. Colegii mei au decis să iasă din zona lor de confort şi să intre într-o bătălie care nu va fi uşoară, şi care pe alocuri va fi şi murdară, dar nu poţi schimba rezultatul unui joc de pe margine. E nevoie de implicarea oamenilor care au dovedit în carierele lor că se poate. Au dovedit asta în mediul privat, şi cu siguranţă îşi vor pune experienţa profesională în slujba cetăţenilor”, a spus Andrei Plujar.

Din echipa USR-PLUS face parte şi Luminiţa Dolângă, cea care deschide lista candidaţilor pentru Senat. De profesie inginer, ea lucrează în prezent ca profesoară de informatică. Luminiţa Dolângă a vorbit despre angajamentul pe educaţie, unul dintre punctele centrale din programul Alianţei.

“Sunt câteva puncte forte în programul nostru pe educaţie: desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi reorganizarea lor, fără politică în şcoli, manageri aleşi pe criterii profesionale şi în urma unui examen de intrare în carieră, descentralizarea care aduce decizia la nivelul şcolii. În afara discuţiilor pe care le putem avea în jurul descentralizării şi autonomiei pe care şcoala trebuie neapărat să o aibă, există discuţii vizavi de curriculum, de modalitatea de atragere a copiilor în şcoli. Avem un procentaj alarmant de analfabetism funcţional care trebuie rezolvat. În ceea ce priveşte şcoala online, soluţia pe care noi o vedem propune biblioteci care să ajute profesorii şi programe de formare pe care le dorim pentru profesori. Pentru că profesorii aşteaptă să fie formaţi, şi nu prin aceste CCD-uri, care sunt de fapt o fabrică de credite şi nu produc plusvaloare în activitatea dascălilor. Gândim şi modalităţi prin care să evaluăm profesorii, aşa cum evaluăm elevii, pentru că nu există în momentul de faţă un feedback privind activitatea lor didactică. Sigur, acest lucru nu trebuie să-i sperie, şi vă spun cu certitudine că profesorii aşteaptă să fie evaluaţi, ca să-şi identifice ei înşişi nevoia. Iar nevoia trebuie condusă către cursuri performante, către cursuri externalizate, care într-adevăr să îi pregătească.”

Un alt candidat al Alianţei USR-PLUS pentru Senat este orăviţeanul Sabin Răciu, un arhitect cu o bogată experiență profesională. În prezent este vicepreședinte al Filialei Timiș a Ordinului Arhitecților din România.

“Experienţa profesională în domeniul arhitecturii şi urbanismului din ultimii 20 de ani de activitate m-a adus astăzi în poziţia de a putea contribui la schimbarea legislaţiei româneşti, şi aici mă refer la nevoia de a implementa conceptul de dezvoltare durabilă, sustenabilă, în legislaţia noastră. Bineînţeles, începând cu ceva care vine din domeniul meu de experienţă, şi anume, legislaţia din domeniul construcţiilor şi urbanismului. O legislaţie care în momentul de faţă este deficitară, şi, mai rău decât atât, este şi împiedicată de o metodologie de implementare la fel de deficitară, care aduce astăzi autorităţile în situaţia de a practica un urbanism derogatoriu, adică prin derogare de la reguli. Evident, conceptul acesta de dezvoltare durabilă poate fi susţinut, pe lângă schimbarea în domeniul construcţiilor, şi de o rescriere a legislaţiei în domeniul culturii, şi, bineînţeles, de legislaţia în domeniul turismului. Turismul este o resursă inepuizabilă, care este folosită ineficient. Din păcate, aici, în judeţ, este chiar prea evident acest lucru”, a spus Sabin Răciu.

Pe lista propunerilor USR-PLUS pentru Camera Deputaţilor se găseşte şi Cristian Coadă, proaspăt consilier local ales în Ciclova Română și profesor de sport în Oravița. În această calitate, Cristian Coadă a pledat pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul sportului.

“Suntem vecini cu Serbia, de la intrarea în ţara vecină pe la Naidăş, a doua localitate pe care o întâlnim este Biserica Albă. Dacă mergeţi prin această localitate, o să vedeţi terenuri de tenis de câmp, de baschet, de volei, de handbal, de fotbal. Nu spun că aceste terenuri rezolvă problema sportului de masă, dar infrastructura sportivă este strict necesară. Nu cred că toţi campionii s-au născut la Bucureşti sau în marile oraşe, unde au avut acces la baze sportive. Stăm şi aşteptăm să se mai nască încă un Hagi sau un Dorinel Munteanu, dar ei poate s-au născut, şi nu i-a văzut nimeni, pentru că infrastructura sportivă din comune şi în sate este deficitară sau lăsată în paragină. Nu e un efort foarte mare să avem în comune şi în sate terenuri multifuncţionale pentru sport la nivel de masă.”

După trei decenii în care România a fost condusă prin rotaţie de politicieni versaţi, care n-au adus însă marea schimbare, invităm cărăşenii să dea o şansă şi echipei USR-PLUS, a spus, la rândul său, Miroslav Tașcu-Stavre. Cadru didactic universitar și activist civic, Miroslav Tașcu-Stavre este candidat al Alianţei pentru Camera Deputaţilor.

“Caraşul arată ca o casă părăsită; cine e de vină? Cine sunt oamenii pe care i-aţi trimis în Parlament 30 de ani? Aceiaşi politicieni care jonglează: acum suntem la PSD, ne mutăm un pic la PRO România, ne întoarcem înapoi… domnul Tabugan a trecut prin patru partide, a făcut o tură mai mare… aceleaşi personaje de 30 de ani. Mulţi spun: n-ai cu cine, trebuie să alegi tot timpul răul cel mai mic. Dar eu vă invit să ne daţi o şansă. Uitaţi-vă la ce au făcut colegii mei: n-aţi văzut traseişti, n-aţi văzut niciun corupt. Ăştia suntem noi, reprezentanţii USR în Caraş-Severin”, a spus Miroslav Tașcu-Stavre.

Candidații pentru Camera Deputaților din partea Alianței USR PLUS Caraș-Severin sunt Andrei Plujar, Miroslav Taşcu-Stavre, Teodora Sinculeț, Cristian Coadă, Marius Măgurean, Alexandra Gavrilă şi Constantin Boia. Pe lista pentru Senat se află Luminița Dolângă, Sabin Răciu, Silviu Martin şi Maria Teodorescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts