Anunţul oficial potrivit căruia Grecia va cere teste COVID celor ce doresc să intre în ţară i-a pus pe jar pe românii care se pregăteau să-şi petreacă vacanţa în spaţiul elen. În Caraş-Severin nu există deocamdată un centru de testare în cadrul vreunui spital, spune Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică. În această situaţie, cărăşenii care vor să călătorească în Grecia sunt îndrumaţi către laboratoarele private.

„În Caraş-Severin există mai multe puncte de lucru ale unor laboratoare autorizate din mediul privat. Aceste puncte de lucru recoltează pentru testele COVID şi trimit probele către laboratoarele de origine, de unde primesc ulterior rezultatele. Persoanele care vor să-şi facă la cerere aceste teste, pentru a pleca în concediu în străinătate, se pot adresa în acest moment doar mediului privat. În Caraş-Severin va exista un centru de testare, la nivelul Spitalului Judeţean din Reşiţa; au fost depuse documentele pentru acest centru la Ministerul Sănătăţii, acum se aşteaptă avizul de la minister. Dar acest centru va fi specializat pe definiţiile de caz care există acum: pacienţi simptomatici, persoanele cu afecţiuni oncologice, bolnavii dializaţi, pecum şi alte grupe de risc. Desigur, se vor face teste pentru cadrele medicale proprii şi pentru cadrele din diverse centre de asistenţă socială. Aşadar, nici acel centru nu va face teste la cerere, cel puţin deocamdată. Rămâne ca aceia care doresc să plece într-o altă ţară, unde sunt cerute aceste teste, să le facă contra cost. Direcţia de Sănătate Publică nu are o legătură instituţională cu laboratoarele private care efectuează asemenea teste, dar oamenii pot suna sau pot intra pe internet pentru a-şi face programări la aceste laboratoare”, a precizat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin.

Ministerul Sănătății a dat publicităţii şi o listă cu centrele de testare acreditate la nivel naţional. Este vorba despre 113 centre pregătite să-i testeze pe românii care au nevoie de acest rezultat. Din păcate, pe această listă nu apare niciun centru din Caraş-Severin, dar cărăşenii ar putea apela la cele din judeţele învecinate. Spre exemplu, Timişul figurează cu şapte centre în documentul Ministerului Sănătăţii. Lista centrelor acreditate poate fi consultată aici.

Grecia a anunțat că turiștii care vor intra în țară pe cale terestră începând cu 15 iulie, ora 06.00, trebuie să facă dovada unui test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19. Acesta trebuie efectuat de unul dintre laboratoarele acreditate. Potrivit MAE, certificatul trebuie să fie emis în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau paşaportului persoanei respective. Testele nu pot fi mai vechi de 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. În medie, preţul unui test este de 300 de lei.

Leave a reply