Arhivă

Alina Vuc, speranţa luptelor feminine româneşti la Tokyo!

Din anul 2004,  de la Olimpiada găzduită de Atena, luptele feminine fac parte din programul olimpic. Din păcate, în cei 16 ani scurşi de atunci, nicio luptătoare din România nu a reuşit să urce pe podiumul Olimpiadei — cea mai prestigioasă competiţie a lumii. Totul are însă un început, iar cea care vrea să pună capăt acestei perioade de “secetă” e reşiţeanca Alina Vuc. Sportiva descoperită şi formată de antrenorul Nicolae Constantin la CSM Reşiţa luptă din 2012 sub culorile clubului CSA Steaua, iar talentul şi munca asiduă au propulsat-o pe podiumurile marilor competiţii internaţionale. Alina Vuc este deocamdată singura reprezentantă a luptelor româneşti care are în buzunar biletul pentru Olimpiada de la Tokyo. A obţinut calificarea încă din toamna anului trecut, după Campionatele Mondiale din Kazahstan, unde a devenit vicecampioană a lumii la categoria 50 de kg.  Pandemia a amânat Olimpiada japoneză, dar Alina Vuc rămâne concentrată pe obiectiv. După luni de muncă în izolare, reşiţeanca a reluat pregătirile în cadrul lotului naţional. Alături de alte luptătoare de top ale României, Alina s-a pregătit întâi la centrul olimpic de la Izvorani, după care antrenamentele au continuat pe litoral, la Costineşti.

“Facem mai mult pregătire fizică de o lună şi jumătate, pentru că deocamdată la sportul nostru nu este permis contactul, dar e bine şi aşa, pentru că suntem împreună şi lucrăm într-un cadru organizat. În perioada izolării mi-au lipsit foarte mult libertatea şi deplasările, pentru că noi suntem obişnuiţi să fim mereu plecaţi de acasă, în cantonamente sau la competiţii. Ţinând cont că perioada de pauză a fost destul de lungă, cred că e bine că s-au amânat Jocurile Olimpice pentru anul 2021, deoarece nu poţi merge nepregătit la marea competiţie ce se organizează o dată la patru ani. În ceea ce priveşte partea a doua a acestui an, deocamdată nu s-a anunţat un calendar de competiţii, dar e avută în vedere organizarea unui campionat mondial spre sfârşitul anului. Sper că se va ţine acest campionat”, a declarat Alina, pentru televiziunea online a grupării CSA Steaua .

Alina Vuc s-a născut la Reşiţa în data de 4 octombrie 1993. A intrat în sala de lupte la vârsta de 10 ani, când s-a înscris la clubul local CSM Reşiţa. A trecut apoi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti. Prima sa mare performanţă la seniori s‑a înregistrat în 2016, când a fost medaliată cu argint la Campionatele Europene de la Riga. S-a calificat apoi la Jocurile Olimpice din 2016, unde a pierdut, din păcate, în turul întâi. În 2017, Alina a cucerit argintul la Mondialele din Paris, devenind astfel prima luptătoare din România medaliată la o competiţie mondială de seniori. Iar în 2019 a “recidivat” cu încă un argint mondial, cucerit în Kazahstan. Acum, talentata luptătoare vrea să-şi treacă în palmares şi prima medalie olimpică pentru luptele feminine din România. Marele examen olimpic va avea loc vara viitoare, la Tokyo.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts