Doi reprezentanți ai județului Caraș-Severin  s-au abținut de la votul privind înființarea DNA-ului pădurilor, dezbătută astăzi în Camera Deputaților.

Este vorba despre deputații  Valeria Schelean și Ion Tabugan ,ambii de la PNL, care astăzi (ieri) nu au votat această lege, deși  județul Caraș-Severin este al doilea pe țară în ceea ce privește suprafața împădurită , are 4 parcuri naționale, un parc natural și un sit Natura 2.000, iar lemnul din pădurile cărășene este intens exploatat.

Din păcate proiectul a căzut la Senat, ceea ce i-a determinat o reacție extrem de virulentă senatorului Mihai Goțiu:

”CE FACE MAI GRAV GUVERNUL ORBAN DECÂT FUMATUL ȘI CHEFUITUL LA PALATUL VICTORIA în vremuri de criză

Da, e deranjant să-l pe vedem pe prim-ministrul României, fumând și încălcând regulile stării de alertă chiar în birourile Guvernului, de la Palatul Victoria. Dar cu adevărat grave sunt unele dintre deciziile Guvernului Orban.
Cum e cea de a se opune, în mod fățiș, adoptării legii de înființare a DNA-ului Pădurilor (mai exact, a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, lege pe care am inițiat-o împreună cu colegii din USR).
După dezbaterile din Senat și ținând cont de antecedente (cum a fost desființarea tot de către Guvernul Orban, prin ordonanță de urgență, a Gărzii Naționale Forestiere) , explicația acestei opoziții e destul de clară. Pur și simplu, Guvernul Orban și PNL vor să blocheze apariția unei instituții independente de control și să păstreze totul ”în pixul ministrului”.
Practic, Guvernul Orban și PNL nu vor o instituție independentă specializată în combaterea infracțiunilor de mediu taman când au ajuns și ei în fruntea bucatelor! Mai ales în condițiile în care, doar în domeniul tăierilor ilegale de lemn, valoarea ”afacerii” e de câteva sute de milioane de euro pe an (potrivit unor estimări chiar de un miliard de euro!). La asta mai puneți afacerile dubioase cu gunoaie ori cu băgatul pe țeavă al râurilor de munte” a scris senatorul pe contul său de facebook.
Un text de Daniela Tudor și Cristian Franț

Leave a reply