Din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost folosit pentru contructii, pornind de la cabanele primitive, pana la vilele actuale, cu etaj. Estetica, durabilitatea si mai ales pretul mic de achizitie, au facut din acest material o buna optiune de a construi case ecologice, dar persoanele uita, adesea, faptul ca lemnul are o mare vulnerabilitate, aceea la incendii.

De altfel, toate constructiile din lemn sunt incadrate intr-o categorie nefavorabila din acest punct de vedere, insa evitarea unui incendiu se poate face ieftin si rapid, prin tratamente de ignifugare lemn.

Efectul tratamentelor de ignifugare asupra lemnului

Pentru un efect maxim, se recomanda ca procesul sa fie realizat de firme specializate, instruite in acest sens, si care respecta protectia muncii. Ignifugarea este tratamentul lemnului cu ajutorul anumitor substante si solutii, care il ajuta sa reziste la foc, incetineste propagarea unui incendiu si face jarul mai usor de stins.

Foarte important de mentionat este ca ignifugarea nu exclude aparitia unui incendiu, dar ii incetineste enorm viteza de propagare! De regula, pentru ignifugare se folosesc substante ce au in componenta silicat de sodiu, calciu si potasiu.

La modul ideal, ignifugarea lemnului trebuie realizata inainte de a fi folosit in constructii, dar se poate si dupa. Procesul de ignifugare inainte de utilizarea lemnului in constructie presupune tratarea acestora in fabrici speciale, cu ajutorul unor solutii care patrund in profunzime, prin impregnare in autoclave, in vid sau sub presiune.

Tot inainte de constructie, o alta metoda de ignifugare a lemnului este cea prin imersie, ce presupune aplicarea substantei in recipiente adanci, unde lemnul va fi “scaldat” cateva ore, intors pe toate partile. Daca exista deja o constructie realizata din lemn, ignifugarea se poate face prin pulverizare sau cu ajutorul unei pensule, dar cum solutia nu ajunge in profunzimea lemnului, trebuie repetata la fiecare trei ani.

 

 

Eficienta ignifugarii

In primul rand, eficienta unui tratament de ignifugare tine si de data sau umiditatea lemnului. Specialistii recomanda ca acesta sa nu aiba o umiditate mai mare de maximum 18%, iar realizarea procesului sa nu se realizeze daca temperatura de afara este mai mica de 10º C, iar umiditatea depaseste 70%.

Eficienta ignifugarii tine si de tipul de solutie folosita. Pe piata exista solutii de impregnare, grunduri, lacuri, vopsele etc. Aplicata pe lemn, nu trebuie sa depaseasca  450 g/m², deci sunt necesare minimum 3 straturi. Altfel, pelicula poate sa crape si protectia sa fie compromisa.

Firmele care ofera servicii de ignifugare si alte tratamente ale lemnlui sunt autorizate de Centrul National pentru Securitate la Incendiu si Protectie Civila (CNSIPC) si au capacitatea tehnica necesara proceselor.

Mai mult, astfel de companii respecta si standardul EN 1995 (Eurocode 5): Design of timber structures, care reglementeaza proprietatile lemnului, a materialelor folosite in constructii si durabilitatea lor, comportamentul in situatii extreme, imbinarile cu metalul etc.

In concluzie, ignifugarea este un proces extrem de important pentru prevenirea incendiilor, de aceea se recomanda ca activitatea sa fie prestata de firme specializate, care intervin in functie de problemele aparute la calitatea lemnului.

 

Photo by Eses Kim on Unsplash

 

 

 

Leave a reply