În urmă cu o săptămână, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, posta pe pagina sa de Facebook acuze referitoare la refuzul Guvernului României de a accesa fonduri europene pentru proiecte majore.

E total lipsit de pragmatism să refuzi utilizarea fondurilor nerambursabile care vin de la Bruxelles și, în schimb, să folosești banii de la bugetul național. E o logică pe care nu pot să mi-o explic și grav este că nici Guvernul nu oferă explicații în acest sens.

În replică, deputatul PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan spune despre Corina Crețu că exagerează populist doar pentru a fi vizibilă.

Următorul exercițiu financiar al UE începe în 2021. În bugetul total al UE pentru România se propun 30,6 miliarde de euro pentru intervalul 2021-2027. Acest buget urmează să fie negociat între Comisia Europeană și Parlamentul European, apoi, normal, dezbătut și aprobat. Așadar, lucrurile sunt în fază incipientă inclusiv la nivelul Uniunii Europene”, susține Luminița

Deputatul face responsabil Guvernul Cioloș pentru neacreditatea la timp a Autorităților de Management și pentru întârzierile foarte mari în absorbția fondurilor, întârzieri pe care guvernarea PSD le-ar fi recuperat.

În aceeași postare, Corina Crețu dezvăluie și faptul că România a folosit doar 3% din banii dedicați tinerilor (YEI – Garanția pentru Tineri), în timp ce alte țări au epuizat banii prin care se oferă bonusuri angajatorilor care apelează la tineri între 18 – 25 de ani.

Aceste acuze sunt combătute de Luminița Jivan, aceasta afirmând: „Targhetul pe care acest Guvern și l-a asumat pentru acest an este de 3,2 miliarde de euro, bani europeni absorbiți în proiecte. Este vorba de investiții în școli, în spitale, în infrastructură rutieră, a căror derulare va fi monitorizată săptămânal. România a deschis apeluri de proiecte în valoare totală de 25 de miliarde de euro și s-au semnat contracte de finanțare de 23,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă de fapt o rată de contractare de 79%.

Necesarul de declarații de cheltuieli transmis la Comisia europeană până la finalul acestui an este în valoare de 1,2 miliarde de euro. În condițiile menținerii acestui ritm de implementare a proiectelor, orice risc de dezangajare de fonduri va fi acoperit, potrivit documentului oficial al Guvernului”, declară deputatul PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan.

 

Acest text este un advertorial

Foto: europa.eu

Leave a reply