Home / Banat / Sorina Pintea, despre sistemul informatic: Trebuie să fie scandal ca să meargă

Sorina Pintea, despre sistemul informatic: Trebuie să fie scandal ca să meargă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat în contextul în care Societatea Națională de Medicină a Familiei a transmis prin intermediul unei scrisori că sistemul informatic e în „colaps total”, că „trebuie să fie scandal ca să meargă sistemul”.

„Am înţeles că de astăzi dimineaţă (miercuri, n.r.) sistemul merge, am pus şi eu o întrebare retorică: trebuie să fie scandal ca să meargă sistemul? Am cerut mai multe date, dar repet nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest lucru, iar CNAS nu este în subordinea Ministerului Sănătății este doar în coordonare. (…) Nu Ministerul Sănătății gestionează acest sistem. Ministerul Sănătății nu a contractat, nu a plătit şi nu gestionează sistemul. Sistemul este gestionat de CNAS”, a declarat Sorina Pintea, la Realitatea TV.

Potrivit lui Pintea, începând cu anul 2012 sistemul a fost contractat și updatat de foarte multe ori, neținându-se însă cont de numărul mare de utilizatori care accesează sistemul simultan. Ministrul a mai precizat și faptul că „s-au risipit bani” în vederea pregătirii unor persoane „care nu se pricep” și a căror datorie era aceea de a se ocupa de mentenanța sistemului.

„Sistemul este contractat începând cu 2012 a fost updatat de nenumărate ori, din păcate nu funcţionează, nu s-a ţinut cont de numărul mare de utilizatori în acelaşi timp, nu s-a ţinut cont de anumite aspecte. Pe de altă parte s-au risipit bani pe pregătirea unor persoane care trebuia să menteneze sistemul şi care nu se pricep, nu au fost pregătiţi corespunzător. Lucrurile acestea nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Au fost contracte denunţate, au fost plângeri penale. Eu nu pot decât să îmi cer scuze pentru neplăcerile pe care le provoacă utilizarea acestui sistem scuze pacienţilor, scuze medicilor şi să îi asigurăm că MS face toate eforturile”, informează Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a precizat și faptul că este de acord cu ceea ce susțin medicii de familie vizavi de aceste erori, motiv pentru care a luat în urmă cu câteva luni decizia schimbării conducerii CNAS și a organizării de verificări ale sistemului de asigurări.

„În mare măsură, dau dreptate medicilor de familie pentru că eu sunt în legătură directă câţiva dintre ei şi de fiecare dată, în fiecare zi, îmi aduc la cunoştinţă ceea ce se întâmplă. De altfel, de aceea am şi luat decizia schimbării conducerii casei, am luat decizia verificării acestui sistem încă de acum câteva luni”, a declarat Sorina Pintea.

„Au fost pregătiţi oameni pe bani grei ca să poată mentena acest sistem din interior, dar care nu se pricep. (…) De când ne-au fost semnalate în cursul acestei săptămâni, ştiu că trei zile la rând sistemul nu a mers, am luat legătura personal cu cei de la CNAS şi am luat date referitoare la funcţionarea sistemului .(…) Mi s-a spus în felul următor: cardul beneficiază de un contract de mentenanţă pentru funcţionarea cardului de sănătate, iar pentru prescripţia electronică există o procedură lansată în acest sens”, conchide ministrul.

Precizările ministrului Sănătății vin după ce, marți Societatea Națională de Medicină a Familiei a transmis prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului României, Ministerul Sănătății și CNAS că medicii de familie din întreaga țară au ajuns „la limita suportabilității”, întrucât sistemul informatic e în „colaps total”.

Potrivit aceleiași surse, pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore, lucru ce a dus la crearea unei situații în care mulți dintre medicii de familie ajungeau să se trezească noaptea pentru a valida documentele de peste zi, în speranța că sistemul este mai accesibil în acea perioadă a zilei.

About cristian.frant

Check Also

ANUNȚ OPRIRE APĂ în MOLDOVA NOUĂ

ANUNȚ OPRIRE APĂ în MOLDOVA NOUĂ-str. Crinilor și str. Liliacului-interval orar 08:20-16:00 ANUNȚ OPRIRE APĂ …

Lasă un răspuns