Home / Banat / (E) PSD: Ratele la creditele românilor vor scădea cu până la 18%

(E) PSD: Ratele la creditele românilor vor scădea cu până la 18%

Social-democrații au transmis, pe Facebook, că ratele la creditele românilor urmează să scadă cu până la 18%, în contextul în care miercuri va fi anunțat noul indice al ratei dobânzii care va înlocui ROBOR la 3 luni la contractele de credit cu dobândă variabilă.

„Ratele la creditele românilor vor scădea cu până la 18%, în funcție de tipul de împrumut contractat. Astăzi (miercuri – n.r.) se va anunța noul indice de referință al ratei dobânzii, cel care înlocuiește ROBOR la 3 luni în contractele de credit cu dobândă variabilă. Ratele românilor vor scădea deoarece IRCC (media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacțiilor interbancare) din ultimul trimestru 2018, valabil începând cu 2 mai, este de 2,39%, comparativ cu un ROBOR 3 luni de 3,37% și un ROBOR 6 luni de 3,42% (30 aprilie 2019)”, se arată pe pagina de Facebook a PSD Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare.

„Pentru a estima impactul înlocuirii ROBOR 3 luni/6 luni cu IRCC am luat în considerare că IRCC este cu 0,98 puncte procentuale mai redus decât ROBOR 3 luni și cu 1,03 puncte procentuale mai redus decât ROBOR 6 luni. Românii cu credite vechi trebuie să meargă la bancă și să ceară refinanțarea creditului în actualele condiții”, completează sursa citată.

Banca Națională a României va publica, pe site, pe data de 2 mai, ora 11.00, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin art.II și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2019.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

Publicitate electorală

About Mediafax

Check Also

Secretarul general al comunei Bozovici destituit din funcție de Prefectul de Caraș-Severin

Este vorba despre Ion Jurchescu, secretar general al comunei Bozovici, care a fost acuzat  de …

Lasă un răspuns