Fiecare dintre partide a venit cu cel puțin două nume „grele”, foști lideri sau parlamentari vocali în speranța că aceștia vor atrage electoratul. În alte cazuri s-a vorbit chiar despre o „răsplată” a activității acestora.

PNL

Actuala conducere a liberalilor a decis ca liderul vechiului PDL, Vasile Blaga, să ocupe unul dintre locurile eligibile pe lista pentru europarlamentare. Nominalizarea lui Blaga reprezintă un semnal dat de conducerea liberalilor pentru electoratul PDL. De asemenea, tot în acest sens, pe lista PNL mai figurează primarul din Alba-Iulia, Mircea Hava, edilul din Arad, Gheorghe Falcă, ambii provenind din vechiul PDL. Totodată, PNL l-a pus pe primul loc pe jurnalistul Rareș Bogdan pentru a atrage mai multe voturi.

PSD

Lista social-democraților este deschisă de Rovana Plumb, care a mai fost în Parlamentul European. Ea este secondată de Carmen Avram, fostă realizatoare TV. Social-democrații mizează și pe Claudiu Manda, unul dintre cei mai vocali parlamentari. Pe lista PSD mai figurează liderul actualilor eurodeputați PSD, Dan Nica, dar și fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Este singura listă pe care apare și un politician din Caraș-Severin: Luminița Jivan.

ALDE

Lista formațiunii condusă de Călin Popescu Tăriceanu este deschisă de Norica Nicolai (europarlamentar) și de Daniel Barbu (fost președinte al AEP). Pe locul trei figurează Renate Weber (europarlamentar). Pe următoarele locuri candidează Ovidiu Silaghi (fost ministru al Transporturilor), Varujan Vosganian (vicepreședinte ALDE) și Andrei Gerea (chestorul Camerei Deputaților).

PMP

„Locomotiva” PMP este chiar politicianul care a înființat de facto formațiunea, fostul președinte Traian Băsescu. El a afirmat recent că poate ajuta România mai mult de la Bruxelles, ca membru al celui mai important partid european, decât din Parlamentul României, unde este membru al unui partid mic. Nominalizarea lui a fost menită pentru a atrage electoratul fostului PDL. Băsescu este secondat de liderul partidului, Eugen Tomac, originar din Republica Moldova.

Alianța 2020, USR-PLUS

USR și PLUS au depus la BEC o listă comună, decizia celor două partide fiind luată în urma analizelor interne potrivit cărora intrarea noului partid, PLUS, pe scena politică s-a produs prea târziu, neavând notorietate, iar USR-ului îi lipsea o „locomotivă” care să tragă lista la alegerile pentru Parlamentul European. Lista este deschisă de Dacian Cioloș, fost premier și fost comisar european.

UNPR

Lista UNPR este deschisă de două persoane cu notorietate, cunoscuți din lumea sportului. Fostul tenismen Ilie Năstase deschide lista UNPR pentru alegerile europarlamentare 2019. El este urmat de Anghel Iordănescu.

Independenți

BEC a validat candidaturile mai multor candidați independenți. Astfel, George Simion mizează pe voturilor celor care-și doresc unirea României cu Republica Moldova, în timp ce Gregoriana Carmen Tudoran, reprezentant al Asociaţiei „Împreună pentru A8”, se axează pe cei care vor construirea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

Alegerile europarlamentare se vor desfăşura în 26 mai 2019. Deputaţii europeni sunt aleşi o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.

Leave a reply