Citeam zilele trecute o odă în publicațiile cărășene care îl proslăveau pe marele senator Marcel Vela că ar fi militat pentru a nu se desființa Liceul de Artă din Reșița.

Ulterior am constatat că nu numai președintele Klaus Iohannis este maestru în astfel de fake news-uri, ci și subordonații din eșaloanele doi și trei ale PNL se ocupă tot cu astfel de manipulări. Căci altceva această ”informație” nu s-a dovedit să fie.

Speriați de perspectiva desfințării unui prestigios liceu reșițean, cu rezultate extrem de bune la examenele de bacalaureat, am luat legătura cu Inspectoratul Școlar Județean de unde am aflat că nici vorbă de astfel de decizii!

”Domnul senator Vela promovează fake news-uri, pune în discuția publică teme false, sau el, fiind în eroare dată de superficialitatea cu care a tratat acest subiect, propaga știri false. Cred că înainte de a interpela un Ministru în Parlament, era normal pentru o bună informare a dansului să ceară un punct de vedere de la ISJ CS și  nu doar de la prietena dansului de partid, doamna director de la Sabin Păuța Reșița, evident subiectivă în tratarea temei! Domnul senator a preluat un memoriu trimis de Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița către Minister și a semnat ca primarul (uitând probabil că nu mai este sau dorindu-și așa de mult să fie!). Memoriul respectiv aducea în discuție înființarea a două clase de clasa a IX-a față de una, cât a fost aprobat de ISJ CS. Sub nicio formă nu a fost pusă problema să se desființeze Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița. Studiul de impact ne arată o poză concludentă și în ceea ce privește profesorii și în ceea ce privește elevii, formațiunile de studiu. Nu o sa fie afectată decât plata cu ora pe materiile de specialitate, acolo unde oricum se sfidează câteodată bunul simț! În documentul de mai jos aveți argumentația tehnică pentru care a fost aprobată 1 clasa de a 9 -a și nu două clase cât au cerut cei de la Liceul de Arte….o argumentație pertinentă și de bun simț! Repet: nu discutăm despre desființarea unui liceu, ci despre aprobarea unei singure clase de a 9 -a , față de două clase cât au cerut! Detalierea din document arată de ce nu se justifică două clase (atât motive legate de scăderea populației școlare, motive legate de opțiunea elevilor și de o anumită continuitate, rolul de mediator al ISJ care trebuie să păstreze un echilibru la nivel județean și de oraș privind repartizarea claselor și respectând proporția învățământ teoretic versus învățământ tehnologic)” ne-a transmis Marius Cornici, inspectorul școlar general.

Redăm, mai jos și documentul respectiv, care explică în mod clar situația de la acel liceu:

”Solicitarea conducerii Liceului de Arte ,,Sabin Păuța” din Reșița referitoare la aprobarea a două formațiuni de studiu pentru clasa a IX-a în anul școlar 2019-2020 nu este susținută de datele reale din ultimii doi ani școlari, la nivelul unității de învățământ situația prezentându-se astfel:

  • Pentru anul școlar 2017-2018 Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a aprobat pentru Liceul de Arte ,,Sabin Păuța” din Reșița 2 clase a câte 28 locuri, una cu specializarea Muzică și cealaltă cu specializarea Arte. În cadrul etapei de admitere la liceu pentru anul școlar 2017-2018, din cei 34 de elevi de la Liceul de Arte ,,Sabin Păuța din Reșița care au susținut Evaluarea Națională 2017, au optat pentru continuarea studiilor în unitatea de învățământ 20 de elevi. De altfel, în etapa de repartizare computerizată, conform opțiunilor exprimate prin fișa de înscriere, au fost ocupate doar 35 din cele 56 de locuri aprobate. Cele 21 de locuri rămase neocupate au fost ocupate în etapa a II-a cu elevi provenind de la alte instituții de învățământ, nerepartizați în prima etapă.
  • Coroborând numărul formațiunilor de studiu de clasa a VIII-a existente la nivelul Municipiului Reșița în anul școlar 2017-2018, respectiv numărul elevilor de clasa a VIII-a cu necesarul de formațiuni de studiu pentru clasa a IX-a în anul școlar 2018-2019, CLDPS a propus și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a aprobat pentru Liceul de Arte ,,Sabin Păuța” din Reșița 1 clasă, cu 14 locuri pentru specializarea Muzică și 14 locuri pentru specializarea Arte. Din cei 43 elevi înscriși la Evaluarea Națională 2018, conform opțiunilor exprimate, au fost admiși prin repartizare computerizată 15 absolvenți ai școlii, 9 la specializarea Arte și 6 la specializarea Muzică, alte 8 locuri fiind ocupate de către elevi de la alte unități de învățământ. Au rămas neocupate pentru etapa a II-a 5 locuri.

Din datele prezentate se observă faptul că numai o parte a absolvenților clasei a VIII-a de la Liceul de Arte ,,Sabin Păuța” Reșița optează pentru continuarea studiilor la liceu în cadrul unității de învățământ, și, de asemenea, că la nivelul județului Caraș-Severin nu există o cerere de locuri pentru Liceul de Arte ,,Sabin Păuța” Reșița care să fie peste ofertă, locurile aprobate nefiind ocupate în prima etapă prin repartizare computerizată, ci în cadrul etapei a II-a prin redistribuirea elevilor rămași nerepartizați.

Prin raportare la cele menționate anterior și având în vedere faptul că în acest an școlar la Liceul de Arte ,,Sabin Păuța” Reșița funcționează două clase a VIII-a cu un număr total de 33 elevi (clasa a VIII-A – 20 de elevi, învățământ integrat Muzică și clasa a VIII-a B – 13 elevi), învățământ integrat Arte considerăm corectă decizia CLDPS și  hotărârea ISJ Caraș-Severin de aprobare pentru unitatea de învățământ a unei singure clase a IX-a (28 de locuri) pentru anul școlar 2019-2020, cu 14 locuri pentru specializarea Muzică și 14 locuri pentru specializarea Arte.

De menționat este și faptul că unitatea de învățământ nu s-a încadrat în niciun an cu cheltuielile în finanțarea de bază, dată fiind organizarea specifică a învățământului de artă. În acest sens, aprobarea pentru anul școlar 2019-2020 a câte unei formațiuni de studiu de sine stătătoare pentru fiecare specializare, respectiv 2 clase a IX-a, ar însemna dublarea costurilor, întrucât la specializarea Muzică, la Teorie/Solfegiu/Dicteu se lucrează pe grupe de câte 7-12 elevi, iar la specializarea Arte vizuale (Desen/Pictură/Modelaj) grupele sunt formate din 8-12 elevi”.

 

QED

 

 

Leave a reply