Arhivă

Referendum pentru primărie?

Am aflat în 4 Martie că primarul Reșiței, împreună cu majoritatea galbenă și verde, au tăiat cu 10% din salariul brut al angajaților pentru a le da banii îndărăt sub formă de indemnizație de hrană, obligatorie de la 1 Decembrie. Cu aceeași ocazie aflăm că planurile primarului sunt și pentru reducerea efectivă a numărului de angajați în viitorul apropiat. Popa consideră că reșițenii nu plătesc taxe și impozite pentru că un grup de 700 de oameni să își ia salariile, căci reșițenii au alt scop și anume dezvoltarea și investițiile.

Primarul și viceprimarul au plecat în zilele următoare în statele membre UE într-o vizită oficială deși angajațîi primăriei au anunțat o acțiune de protest. Liderul de sindicat Liviu Gârtoi a adunat în jur de 100 de oameni în centrul civic al orașului, cu stație de amplificare și multe nemulțumiri. Nemulțumiri legat de tăierile salariale, disponibilizare dar și foarte interesant, despre faptul că preferații domnului primar sunt plătiți discreționar și mai mult decât dublu pentru aceeași muncă față de colegii lor. Cu alte cuvinte a transformat primăria în școală de partid. Oameni nemulțumiți au afirmat că deși instituții ale statului au sancționat acest mod de calcul al salariilor care favorizează angajații liberali, primarul și consilierii majoritari au votat o nouă hotărâre în aceeași formă și au anulat-o pe prima. Nu știm dacă aceste acuzații se confirmă deoarece la față locului din partea primarului nu a fost decât un consilier local care poate fi admirat doar pentru curaj.

Revenim asupra acestui subiect pentru că în zilele acestea angajații nemulțumiți ai primăriei, cei cu lefurile scăzute, cei care se regăsesc pe lista de disponibilizări sau cei care au fost disponibilizați deja, se gândesc la un referendum. Referendumul de demitere a unui primar este prevăzut în legea 215 din 2001 actualizată, unde la art.70 aflăm că “mandatul primarului încetează că urmare a rezultatului unui referendum local având că obiect demiterea acestuia, organizat în condițiile legii”.

Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează că urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii municipiului, că urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce ii revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită că reprezentant al statului.

Din “laboratoarele protestatarilor nemulțumiți” aflăm că plata majorată a impozitelor și taxelor locale cu un asemenea procent, desființarea grădinilor, plata discreționară a salariilor, introducerea de taxe noi pentru micii întreprinzători pe cale de dispariție, risipă bugetară prin studii de fezabilitate nesfârșite și organizarea de spectacole și târguri grandioase, ar putea fi suficient pentru demararea procedurii de strângere de semnături. Momentul ales este favorabil deoarece în această perioada și înscrierea la europarlamentare a partidelor politice presupune strângerea de semnături de susținere cam în același format. Ambele scrutinuri putând fi desfășurate simultan fără costuri suplimentare semnificative.

Așadar în viitorul apropiat vom vedea dacă vom vota doar pentru europarlamentare sau și pentru un referendum local.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts