Așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă această procedura va deveni un precedent în cazul în care Prefectura nu o atacă în instanța. În acest caz toți bugetarii vă puteți aștepta la o practică de ajustări a salariului de baza cu toate consecințele incluse.
Deci, nu se taie salariul de bază, pentru că el este conf art 38, obligatoriu mai mare cu o pătrime din diferența cu cel stabilit pentru 2022 iar art 1 obligă la consultări cu sindicatul reprezentativ. Asupra acestui salariu de baza se aplică un coeficient de multiplicare care este aprobat prin hotărâre de consiliu local în funcție de resursele bugetare existente. Se poate reveni asupra acestui indicator dacă posibilitățile bugetare se schimbă. La acest salariu se pot acordă sau se pot tăia sporuri.
Să luăm la citit HG-ul. În preambul ne spune că statul a modificat taxele, că primăria a modificat organigramă și statul de funcții pe la Evidență Persoanelor, pe la Serviciul Voluntar și că au stat de vorba cu sindicatele. Ne mai spune că a organizat Clubul Sportiv, că Guvernul a impozitat Roborul și a stabilit salariul de baza minim brut. Ne amintește apoi un pic de legea finanțelor publice locale, de cea a funcționarilor publici și chiar a administrației locale și în final, după o pagină de elucubrații juridice de la facultatea de juriști de la Herculane, ajungem și la Legea 153 din 2017, la art 11 și la art 38 care îl lasă să aprobe imposibilul masacru al tăierii salariilor de bază.
Nu avem oare un secretar pentru a aviza legal hotărârile adică pentru a respectă condițiile de formă și de fond obligatorii? Nuuu! Avem în această funcție un caratist cu centură neagră 9 dani care din când în când este și jurist.
Cum a procedat primarul? A stat în capul pârtiei și a tăiat 10% din ce a zis că e prea mult. Nuuu! Nu la toți, unii sunt discriminați pozitiv așa cum vedem la art 3 din hotărâre.
Dar cum se calculează salariile în sistemul de stat și cum le-a tăiat primarul? Legal salariile se calculează conform Legii 153 din 2017 prin aplicarea unui coeficient la salariul de baza. Adică salariul se calculează și nu se taie! În caz că nu se încadrează totalul în buget, coeficientul de multiplicare poate fi supus din nou votului în Consiliul Local!
Astăzi vedem la primăria Reșița o practică modernă: îi tăiem pe toți cu 10% … din salariu. Se pare că vizita recentă a marelui strateg din guvernul Boc, PD-istul Falcă, cel care a tăiat 25% din pensii și salarii l-a inspirat pe primarul nostru. Deocamdată le-a tăiat doar 10% la baza, plus sporuri desigur.
Cezar când a trecut Rubiconul, pentru a-și motiva armata a folosit decimarea, adică a omorât tot al zecelea soldat pentru ai încuraja pe ceilalți 9. La sfârșit a reușit să scape de 10% din propria armata dar a rămas cu un buget mai mare!

 

Leave a reply