Home / Banat / de dor de primăvară

de dor de primăvară

De dor de primăvară…..

În afară de arbori, pădurea este locul preferat și pentru alte plante.

După topirea zăpezii, ies la lumina zilei primele tije de flori care reușesc să străpungă solul, care până mai ieri era înghețat. Din tijele fragile vor apărea flori care anunță sfârșitul sezonului rece. Dincolo de florile pur decorative, există și plante de primăvară care au valoare alimentară sau medicinală.

Spânzul este o plantă ierboasă, spontană,  care crește în păduri și  înflorește din februarie până în aprilie.

Planta este extrem de toxică, dar în lumea medicinei naturiste se spune că spânzul este cel mai puternic medicament din lume, având efect inhibitor pentru câteva boli grave, printre care si tumorile maligne.

Spânzul este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca fiind planta de leac, însă există și câteva legende legate de aceasta plantă miraculoasă. În mitologia greacă se vorbește despre Melampus din Pylos, care ar fi vindecat de nebunie pe fiicele regelui Argos cu această plantă. De asemenea în Roma Antică, spânzul era considerat plantă magică datorită faptului că avea atât proprietăți vindecătoare cât și o toxicitate ieșită din comun.

În folclorul românesc, spânzul este o plantă de leac, respectată și venerată de bătrâni. Aceștia respectă cu strictețe regulile de recoltare și preparare a fierturilor pentru a beneficia din plin de proprietățile vindecătoare ale plantei.

Dincolo de mituri, legende si leacuri băbești, în lumea științifică s-au efectuat de-a lungul timpului o serie foarte mare de teste care au confirmat adevăratele proprietăți curative ale plantei. Astfel pe piață sunt diferite medicamente care au la baza extract din rădăcina de spânz.

Articol scris de prof. Onofrei Clara Rodica- prof. biologie Liceul Tehnologic Berzovia

About editor editor

Check Also

Călin Cheregi este antrenorul interimar al Reşiţei. Cristian Bobar: „Sunt foarte multe propuneri de antrenori, sper să luăm decizia cea mai bună”

După despărţirea de Alexandru Pelici, conducerea clubului CSM Reşiţa a decis să meargă pe mâna …

Lasă un răspuns