Senatorul USR Mihai Goțiu a acuzat, miercuri, Ministerul Mediului de ”complicitate la distrugerea parcurilor naționle și a pădurilor virgine din România”. El precizează că săptămâna viitoare urmând să se ia o decizie importantă în privința viitorului Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

”Uniunea Salvați România acuză Ministerul Mediului, condus de Grațiela Leocadia Gavrilescu, de complicitate la distrugerea parcurilor naționale și a pădurilor virgine din România. La începutul săptămânii viitoare urmează să se ia o decizie importantă în privința viitorului Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC). Aprobarea planului propus de Romsilva ar permite tăierile de pădure în mai mult de jumătate din parc, în ciuda recomandărilor specialiștilor de la IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), care au efectuat o vizită de documentare în România, la sfârșitul anului trecut”, a afirmat senatorul USR MIhai Goțiu într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Goțiu a precizat că ”în a doua jumătate a lunii decembrie” a interpelat Ministerul Mediului cu privire la ”modul abuziv” prin care Romsilva ”vrea să obțină” un plan de distrugere a PNSCC și, totodată, a solicitat de urgență ”o anchetă cu privire la aceste abuzuri și ilegalități”.

”În a doua jumătate a lunii decembrie, am interpelat Ministerul Mediului, prezentându-i mărturii legate de modul abuziv în care Romsilva vrea să obțină aprobarea unui plan de management distructiv pentru PNSCC, solicitând o anchetă de urgență cu privire la aceste abuzuri, precum și la ilegalitățile semnalate anterior. Printre altele, e vorba de mimarea dezbaterii publice legate de planul de management și de presiunile făcute asupra unor angajați ai Consiliului Științific, care și-au dat demisia cu acuzații grave la adresa Administrației PNSCC, asigurată de Romsilva. În răspuns mi se spune că Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție a efectuat verificări la Administrația PNSCC în baza Planului de control nr. 6122/GLG/24.09.2018, raportul fiind în curs de redactare. Mi-e imposibil să înțeleg cum au fost verificate, în luna septembrie a anului trecut, acuzațiile legate de fapte comise în luna decembrie?!”, a declarat reprezentantul USR.

Senatorul USR a declarat că la începutul sesiunii parlamentare va solicita o achetă la PNSCC și față de ”complicitatea autorităților publice în distrugerea parcului”.

”Și în cazul parcurilor naționale, și în cazul pădurilor virgine, inclusiv a celor incluse în UNESCO, situația este mai mult decât alarmantă. Dacă Ministerului Mediului nu face nimic să stopeze, de urgență, distrugerea lor, în câțiva ani le pierdem. La începutul sesiunii, în februarie, voi solicita constituirea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la ceea ce se întâmplă în PNSCC și la complicitatea autorităților publice în distrugerea parcului”, a explicat Mihai Goțiu.

Leave a reply