Home / BĂILE HERCULANE / Au liberalii un mod mai original de a se pregăti de alegeri?

Au liberalii un mod mai original de a se pregăti de alegeri?

După toată gâlceava din PSD Caraș-Severin, care a culminat cu plecarea lui Ion Mocioalcă la Pro România se pare că nici liberalii nu se lasă și sunt dispuși să-și destabilizeze din interior partidul, chiar dacă suntem în an electoral.

Dacă e să asculți dizidenții din PNL, cea mai mare problemă ar fi orgoliul liderului filialei județene, Marcel Vela. Aceștia spun că acest orgoliu i-a costat extrem de scump încă din 2016 când, spun aceștia, pentru orgoliul personal al liderului județean primarul Bocșei, Eugen Cismăneanțu, a decis să părăsească Partidul Național Liberal și să candideze pentru un nou mandat din partea PMP.

Au urmat, apoi, alegerile locale, PNL reușind să ia 5 din cei 8 primari de oraș din județ. Doar că, cu trecerea timpului, majoritatea acestor primari au început să vocifereze la adresa conducerii partidului care nu îi sprijină și, mai ales, care i-ar ignora cu totul.

Un prim semn a venit de la Băile Herculane, acolo unde mai mulți consilieri locali PNL au avut poziții publice critice la adresa unor acțiuni și decizii ale primarului Cristian Miclău. Acestora liderul județean, senatorul Marcel Vela, le-a arătat cartonașul galben și i-a acuzat că nu vorbesc în biroul local deși, spun ei, știa clar că acel biroul politic local nu fusese convocat deloc de primarul Miclău.

A urmat un cartonaș roșu arătat direct primarului Felix Borcean, pentru o banală absență la o ședință BPJ și excluderea a trei consilieri județeni din noul birou politic local de la Caransebeș. Decizia a fost puternic contestată de lideri ai filialelor din Reșița, Bocșa și Moldova Nouă, Hadrian Popescu și Adrian Torma văzând și ei cartonașul galben. Dar nu în interior, în biroul politic (așa cum Vela le cerea consilierilor locali din Băile Herculane) ci public și direct, prin intermediul unui comunicat de presă, semn că în interiorul PNL comunicarea liderului județean cu liderii locali este moartă de mult și aceștia își mai vorbesc doar prin intermediul presei.

Emanuel Dănilă: ”Eu am intrat în PNL pentru orașul meu”

Emanuel Dănilă, fostul candidat al PNL pentru Primăria Bocșa în anul 2016 spune că aceste excluderi din BPJ sunt aberante și îi ia apărarea lui Felix Borcean, arătând cu degetul spre Marcel Vela, pe care spune că nici nu l-a votat la ultimele alegeri pentru președinția PNL Caraș-Severin: ”Eu n-am făcut politică și am spus de la început, de când am intrat în PNL, că nu sunt de acord cu Marcel Vela, de când a fost ales președinte eu am fost împotrivă și băieții mei la fel – cele 30 de voturi contra – au fost voturile noastre. Noi nu depindem de nimeni” spune Dănilă. Acesta spune că va candida și la viitoarele alegeri, căci candidează pentru Bocșa și PNL ”nu pentru Marcel Vela”.

Adrian Torma: ”Voi demisiona din toate funcțiile de la nivel județean”

Și mai supărat este primarul din Moldova Nouă care spune că liderul județean, Marcel Vela, l-ar fi scos de pe grupul de comunicare al PNL Caraș-Severin după ce i-a luat apărarea lui Felix Borcean atât public cât și pe acel grup.

”Ca orice partid, avem și noi un grup de comunicare internă, un BPJ – deși pe acel grup erau și persoane care nu făceau parte din BPJ – iar, după ieșirea mea în presă vis-a-vis de decizia lui Marcel Vela față de Felix Borcean, au început niște discuții ironice pe acest grup. Cu abordarea mea caracteresitică, transparent, am spus mai multe lucruri concrete: ce nu îmi place mie la modul în care Ion Marcel Vela conduce organizația, faptul că este un manipulator, se victimizează foarte bine, elimină oamenii pe care nu-i iubește. Am mai spus că a avut foarte multe întâlniri cu liderii PSD și a vândut foarte multe primării – așa cum se făcea mai demult în Caraș-Severin – afirmații pe care Ion Marcel Vela nu că le-a negat, ci s-a victimizat și m-a apostrofat că îmi permit eu să-i dau sfaturi și că nu este deloc bine ceea ce fac” spune Adrian Torma.

Cum primarul de pe Clisura Dunării a avut aceiași poziție și față de Valeria Schelean cu ceva timp în urmă – fapt subliniat și de ultimul comunicat de presă al PNL Caraș-Severin, discuțiile au ajuns, la un moment dat, la tente și aluzii personale, ceea ce a aprins și mai tare patima.

”Marcel Vela îmi dădea mie exemple despre cum se conduce o firmă și atenționându-mă că ar trebui să fiu atent la ceea ce spun… Lipsa de experiență politică nu-mi anulează dreptul de a avea o părere” spune Torma, care refuză să primească sfaturi despre condus firme de la cineva despre care spune că nu a avut nicio firmă până acum.

”Și, de aici, m-am pomenit eu și cu consilierul Traian Smultea că am fost scoși de pe grup!” exclamă uimit Torma. Acesta mai spune că, după excluderea din grupul de whatsapp, Vela ar continua denigrarea sa și a lui Felix Borcean și l-ar lăuda excesiv pe cel care nu de mult l-a criticat aprig: primarul Ioan Popa. ”Faptul că a avut cinci primari de oraș pentru el  nu a însemnat nimic, pentru Vela partidul nefiind niciodată pe primul loc. A avut rezultate, dar datorită oamenilor care s-au implicat” mai spune Torma care acuză că oricum, funcțiile din BPJ erau mai mult decorative, cei cinci primari de oraș nefiind consultați de președinte. Așa că acesta spune că săptămâna aceasta va demisiona din toate funcțiile deținute la nivel județean.

Cui produit?

Scandal în an electoral, mai degrabă fără motive decât cu motive serioase. Așa că se pune justificat întrebarea: cui folosește? PNL-ului cu siguranță nu. Probabil, sătui de certuri și scandaluri, o bună parte din electoratul PNL va migra spre ALDE iar contestatarii președintelui Vela spun că aceasta ar fi chiar intenția senatorului, care este finul președintelui executiv, Daniel Chițoiu și destul de apropiat chiar de Călin Popescu Tăriceanu, așa că, toți acești lideri sau foști lideri de filiale locale se organizează și privesc atent către Ioan Popa, primarul Reșiței stând destul de ascuns în aceste zile cu excluderi, lăsându-l pe Hadrian Popescu ceva mai activ și chiar încep să spună că, pentru rezultate electorale bune, Ioan Popa ar trebui să-i ia locul liderului Marcel Vela…

Iar reacția lui Ioan Popa a venit chiar în această seară anunțând că, ”în urma ultimelor decizii din PNL Caraș-Severin”, își dă demisia din funcția avută în Biroul Permanent Județean al PNL și rămâne doar membru al PNL Reșița, pentru a sancționa ”modul în care se iau decizii la nivel județean… la limita statutului”.

About cristian.frant

Check Also

CSM Reșița împlinește 96 de ani

Clubul fanion al Reșiței aniversează astăzi 96 de ani și pasiune în jocul cu balonul …

Lasă un răspuns