Home / Banat / La 100 de ani de la Marea Unire, Reșița a surclasat Caransebeșul la importanță

La 100 de ani de la Marea Unire, Reșița a surclasat Caransebeșul la importanță

Dacă la 1 decembrie 1918 Caransebeșul era principalul oraș bănățean care marca Unirea cu Patria Mamă, la 100 de ani distanță Reșița reușește să se impună ca și loc central al manifestărilor dedicate Marii Uniri.

Prefectul Matei Lupu, președintele Silviu Hurduzeu, parlamentari și o salbă de primari au ținut să fie prezenți sâmbătă în Piața 1 decembrie 1918 din Reșița, acolo unde au fost organizate cele mai somptuoase manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri. Asta deși, cu 100 de ani mai devreme, Reșița era o simplă comună cu uzine, iar Caransebeșul a dat actorii importanți ai Unirii, în frunte cu Miron Cristea, primul patriarh al tuturor românilor, așa cum îi plăcea să-și spună!

De astă dată caransebeșeni de vază, precum Ovidiu Roșu, directorul Secției Județene a Arhivelor Naționale, Silviu Hurduzeu sau Ion Mocioalcă au venit la Reșița pentru a elogia momentul 1 decembrie 1918. Ca și fanfara militară dar și două plutoane de soldați aduși tot de la Oraș să bată pas de defilare în capitala Banatului Montan!

Cât privește Reșița, aceasta s-a împodobit impecabil, stema de pe Dealul Golului s-a înveșmântat în tricolor iar, grație generozității OFL Caraș-Severin, tot Centrul Civic a fost îmbrăcat într-un tricolor uriaș, marcând cât se poate de clar și vizibil faptul că reșițenii au venit să sărbătorească Ziua Națională.

Iar ca răsplată pentru că au suportat aproape două ore de ger, reșițenii au fost invitați să guste din porțiile de fasole cu ciolan ori cârnăciori pregătite de DSP, Jandarmerie dar și de gulaș și sărmăluțe, campioni fiind cei de la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Reșița care au reușit să nu lase niciun reșițean să plece spre casă fără să guste din aceste produse tradiționale.

Cu o ținută impecabilă și deja tradiționalul papion tricolor (anul acesta pus corect :)) primarul Ioan Popa a fost magistral, vorbind reșițenilor din 2118 despre corupția cu care s-a confruntat în mandatul său de primar și despre lupta uriașă cu mentalitățile, care a fost adevărata provocare a mandatului său de primar, amintind de scrierile lui JJ Ehrler despre Banat și bănățeni.

Este vorba despre o inițiativă inedită a Primăriei Reșița care, la 100 de ani de la Marea Unire, a realizat o capsulă a timpului în care a adunat gânduri, scrisori și alte documente pentru locuitorii Reșiței din anul 2118. Capsulă pentru care și primarul Ioan Popa a pregătit o depeșă adresată chiar edilului de peste 100 de ani, alegând ca, în locul unui discurs tradițional, să dea citire acestei scrisori în cadrul ceremoniei festive ce a precedat parada de la 1 decembrie.

About cristian.frant

Check Also

Anunți Primăria Reșița privind plata taxei anuale a locurilor de parcare domiciliu/reşedinţă

                                                             ROMANIA                                                                                                                                    JUDETUL CARAS-SEVERIN                                                           MUNICIPIUL   RESITA            DIRECTIA …

Lasă un răspuns