Arhivă

Celebrul Castel al Corvinilor va fi restaurat din bani europeni

Castelul Corvinilor, una dintre cele mai importante atracții turistice din România, numai anul trecut vizitat de peste 333.000 de oameni, va beneficia prin administrația locală a Hunedoarei de o finanțare de circa 5 milioane de euro, bani europeni, pentru restaurare. Lucrările încep în 2019 și vor dura doi ani, timp în care castelul rămâne deschis pentru vizitatori – și nu e de mirare, dat fiind că, în primele nouă luni ale lui 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul vizitatorilor este cu 10.000 mai mare. Ultimele lucrări de conservare ale Castelului Corvinilor s-au desășurat în urmă cu aproape 20 de ani.

Administrația locală din Municipiul Hunedoara, care deține Castelul Corvinilor, a obținut o finanțare a proiectului „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor”, în valoare de 21,8 milioane de lei – 5 milioane de euro. Proiectul prevede refacerea a 23 de spații funcționale.

„Lucrările vizează majoritatea componentelor castelului. Cu siguranță se va schimba acoperișul pe aripa sudică, unde sunt probleme mari. Se intenționează refacerea unor structuri dispărute astăzi – mă refer la o serie de tavane din aripa Bethlen, din zona Turnului Alb, acele niveluri de apărare ale Turnului Alb, dar vor fi și o serie de intervenții pe componentele pictate ale castelului. Mai precis, acele fresce de secol XV și secol XVII”, a explicat directorul castelului pentru PressHub.ro.

Lucrările trebuie finalizate în doi ani, iar pe perioada desfășurării lor, castelul va rămâne deschis.

Sorin Tincu

„Perioada de implementare a proiectului este de doi ani, după care vine perioada de sustenabilitate. Decizia luată de ordonatorul de credite, administratorul castelului, este ca edificiul să nu fie închis pe perioada lucrărilor. Se va lucra pe tronsoane. Noi avem deja experiență pe această direcție. Restaurările făcute la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000, s-au realizat fără închiderea monumentului, adică s-a abordat un palat. Într-adevăr, acel palat nu se putea vizita pe perioada lucrărilor, dar restul castelului a fost deschis pentru vizitare.

Sperăm ca lucrările să înceapă în prima parte a anului viitor. Ideal ar fi chiar de la începutul anului 2019 să se înceapă aceste lucrări – toată lumea dorește ca ele să înceapă cât mai repede. Pentru mine, ca istoric și director al Castelului, este importantă integritatea acestuia. Sunt deja 12-13 ani de când, cu mijloacele de care dispunem, încercăm să avem grijă, atât cât se poate, de monument. Așa cum am menționat, pe anumite zone, învelitoarea montată la sfârșitul anilor 90 a cedat. Nu suntem aproape de o catastrofă, dar este un element care degradează monumentul” a arătat Sorin Tincu.

Peste 333.000 de vizitatori în 2017

Castelul Corvinilor se numără printre cele mai vizitate edificii istorice din România. Conform directorului Castelului, istoricul Sorin Tincu, în 2017, 333.334 de vizitatori au trecut pragul edificiului hunedorean. Statisticile din 2018 arată că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul vizitatorilor este cu 10.000 mai mare. 

După finalizarea lucrărilor, conducerea speră că numărul vizitatorilor va crește.

„Suntem convinși că va crește numărul vizitatorilor (după implementarea proiectului – n.red.). Aceste restaurări reprezintă, pe lângă o necesitate pentru monument, și un element care va stârni curiozitatea vizitatorilor. Toate acestea se vor lega de îmbunătățirea infrastructurii din România. În general, pe spații mai largi ne așteptăm la un flux mai mare de vizitatori”, a mai spus Tincu.

Castelul Corvinilor a găzduit în ultimii ani mai multe evenimente culturale, care au atras numeroși participanți. Directorul arată că astfel de evenimente vor avea loc în continuare, chiar și după începerea lucrărilor. „Vor mai avea loc (evenimente culturale – n.red.), pentru că s-a anticipat acest tip de lucrări. Spre exemplu, «Hunedoara lirică», fostă «Opera Nights», s-a desfășurat în fața castelului. Tot ceea ce a însemnat manifestări cu public numeros s-a desfășurat în afara castelului. Și pe viitor este această direcție. Se dorește, la un moment dat, și amenajarea zonei din afara castelului, șanțurile castelului, grădina acestuia, în direcția de entertainment, dar și de vizitare. Ca să rezum, manifestări cu public numeros se vor desfășura în continuare în afara castelului”, a încheiat directorul Castelului Corvinilor. 

Citește mai mult pe PressHub


Acest articol, semnat de Nicu Tașcă, a fost publicat pe PressHub.ro și Jurnalul Văii Jiului în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts