Pe 30 octombrie 2018 Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Timișoara le comunica lui Victor Naidan, arhitectul șef al Consiliului Județean Caraș-Severin și fostului primar din Pojejena, Omer Radovancovici, că au calitatea de suspecți într-un dosar ce vizează o fraudă cu fonduri europene.

Este vorba despre proiectul ”Creșterea gradului de mobilitate în vederea dezvoltării schimburilor economice și turistice în zona transfrontalieră Pojejena – zona eligibilă Vojevodina” a cărui valoare depășește 1,2 milioane de euro și care presupunea realizarea unui port la Pojejena dar și achiziționarea unei ambarcațiuni pentru dezvoltarea turistică a zonei și realizarea a două bazine de agrement cu plaja aferentă.

Proiectul a fost implementat în perioada în care Omer Radovancovici a condus Primăria Pojejena care a avut Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Kladovo parteneri în acest proiect. Ulterior, în anul 2016, inspectorii OLAF au inspectat obiectivele de la Pojejena, biroul de presă al Organismului European de Luptă Antifraudă transmițând Știri din Banat că nu poate comunica elemente privitoare la această vizită până la finalizarea anchetei.

Încarcerat în urma unei condamnări definitive pentru constituire de grup infracțional organizat și contrabandă, Omer Radovancovici a pierdut mandatul de primar al comunei Pojejena, fiind organizate alegeri anticipate, alegeri câștigate de către soția sa, Mira Radovancovici. Aceasta spune că soțul său nu a fost pus sub acuzare încă și confirmă faptul că acesta nu dorește să mai comunice cu presa.

În schimb, Victor Naidan, arhitectul șef al Consiliului Județean Caraș-Severin a acceptat să explice o situație care, după părerea sa, nu este de ancheta DNA. ”Am fost audiat de DNA în calitate de martor. Apoi, pe 30 octombrie, mi s-a comunicat că aș fi suspect în acest dosar alături de Omer Radovancovici, primarul de atunci, dar și de firma care a câștigat licitația pentru catamaranul din proiect și de administratorul acesteia” explică Naidan.

Acesta susține că procurorii DNA sunt interesați de faptul că recepția ambarcațiunii ar fi fost semnată înainte ca aceasta să se afle în portul Pojejena deși, explică Naidan, acest lucru era fizic imposibil.

”Am explicat faptul că, pentru a ajunge în port, catamaranul trebuia înmatriculat iar autoritățile române nu acceptau să înmatriculeze un vehicul nerecepționat. Așa că am semnat recepția – și am semnat 7 persoane, nu a fost ca la nuntă! – tocmai pentru a putea fi înmatriculată ambarcațiunea. Condiția pentru rambursarea finanțării a fost ca acest catamaran să fie în Portul Pojejena pe 31 august, când era finalizat proiectul și rambursată suma. El a fost adus pe 30 august, deci în 31 a fost în port. Nu este vorba despre nici un fals, mi-e greu să înțeleg acuzațiile DNA” explică Naidan.

Deși am cerut un punct de vedere de la DNA, până la această oră nu am primit un răspuns la solicitarea noastră, dar vom reveni de îndată ce acesta ne va fi comunicat.

Leave a reply