110 persoane din județul Timiș vor pleca, în data de 28 noiembrie, cu trenul din Timișoara până în Alba Iulia, îmbrăcate în costume populare, în cadrul unui proiect ce are ca scop reconstituirea drumului parcurs de delegații bănățeni în preajma zilei de 1 Decembrie 1918.

Proiectul “Centenar bănățean – Călătoria către Unire” este organizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Timiș cu scopul de a aduce în atenție întâmplări și mărturii ale participanților bănățeni la Unire.

Primul eveniment din cadrul proiectului are loc în data de 28 noiembrie și își propune să reconstituie drumul parcurs cu trenul de delegații bănățeni către Alba Iulia, în preajma zilei de 1 Decembrie 1918.

Victor Bunoiu, consilier Arheologie în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că ideea realizării acestui proiect a plecat de la niște acte numite credenționale, care se află în arhiva Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

“Practic, aceste credenționale sunt mandatele de reprezentare ale delegaților din Banat care în 1918 au participat la Marea Adunare Națională. Noi am identificat 42 de unități administrativ-teritoriale din județul Timiș care și-au trimis reprezentanți la Alba Iulia în 1918. Sunt 270 de delegați din Banat, 182 din Timiș și restul din Caraș-Severin. I-am identificat pe fiecare în parte cu mandatul de reprezentare, am trimis primăriilor din județul Timiș scrisori prin care să-și desemneze din nou reprezentant la 100 de ani”, a explicat Victor Bunoiu.

Potrivit reprezentanților Direcției Județene pentru Cultură Timiș, până în acest moment, 16 primării au delegat persoane care să participe la reconstituirea drumului cu trenul la Alba Iulia. În total, 73 de persoane au confirmat participarea la proiect până în acest moment, iar majoritatea vor fi îmbrăcate în costume populare.

“Se va reface practic traseul parcurs de acești delegați. Primii delegați au plecat în 27 noiembrie, majoritatea au mers în 28 noiembrie cu un tren care a plecat din Lugoj. În 28 noiembrie vom reface și noi traseul, avem o garnitură specială a CFR, care se va pune la dispoziția acestor delegați. Ne vom deplasa la Alba Iulia, unde vom avea un program oficial, ne întâlnim cu autoritățile locale în Sala Unirii, am tipărit din nou credenționale adaptate pentru anul 2018, în care au fost trecute numele reprezentanților din prezent care vor merge la Alba Iulia, care vor fi înmânate în Sala Unirii și care vor ajunge iarăși în arhiva Muzeului Național al Unirii. La ora 18.30, în aceeași zi, este trenul de întoarcere”, a afirmat Victor Bunoiu.

Printre participanții la proiect se numără patru primari din județul Timiș, viceprimari, consilieri locali, dar și rude ale participanților la Unire. De asemenea, la reconstituirea drumului va participa și fiul unui delegat din Banat, care are 95 de ani.

Trenul care va pleca spre Alba Iulia în data de 28 noiembrie are 110 locuri, astfel că persoanele interesate încă se mai pot înscrie în proiect, fiind creată și o pagină pe Facebook intitulată “Centenar bănățean”, în care sunt postate zilnic credenționale și declarații despre Unire.

Leave a reply