
O problemă nerezolvată a tranziției: ce s-a întâmplat cu patrimoniul tineretului comunist?
Paul Ionescu, tânărul consilier personal al lui Liviu Dragnea și purtătorul de cuvânt al Camerei Deputaților, a fost audiat ieri ca martor la DIICOT, conform G4Media, într-un dosar privind delapidarea patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC), ajuns după Revoluție la fundațiile județene pentru tineret, respectiv la Fundația pentru Tineret a Municipiului din București (FTMB).
Acest dosar poate deschide o adevărată cutie a pandorei, căci nu multe sunt județele în care aceste bunuri ale fostei UTC, în principal clădiri și terenuri, au fost și sunt gestionate în interesul tinerilor. În sectorul de tineret se vorbește de ani de zile de responsabilitatea autorităților de a amenaja și construi centre de tineret, însă puține spre deloc sunt grupurile și organizațiile de tineret care ridică o problemă care se află fix sub nasul nostru: pe mâinile cui se mai află patrimoniului propriu al fundațiilor de tineret care, conform Decretului-lege 150/1990, trebuie administrat în interesul tuturor tinerilor si al organizatiilor de tineret?
Este o întrebare la care vom încerca să răspundem pe parcursul următoarelor săptămâni, demarând astfel o campanie de cartare a acestui patrimoniu și de evidențiere a administrării lui pe fiecare județ în parte. Vom scoate la suprafață atât exemplele pozitive (cum este, din estimările și semnalele noastre, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș), cât și exemplele negative, care privesc fundații la conducerea cărora se află membri de partid, condamnați penal sau pur și simplu grupuri de persoane care nu mai au nicio legătură cu tineretul.
În imagine: restaurantul Le Chateau, ridicat pe fostul teren al Fundației pentru Tineret a Municipiului București din str. Turturelelor
Din diferitele răspunsuri la petițiile pe care le-am trimis prin aplicația Ia Statul La Întrebări, înțelegem că Ministerul Tineretului și Sportului n-are o situație clară a stadiului acestui patrimoniu întrucât fundațiile ar fi structuri private și patrimoniul în egală măsură. Totuși, un oarecare control de ordin public trebuia să existe asupra acestor fundații de tineret dacă e să ne luăm după Legea 146/2002 care stabilește regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București și al Fundației Naționale pentru Tineret.
Conform art. 29 alin. (1) din lege, la nivelul fiecărui judeţ, evaluarea, supravegherea şi controlul activităţii fundaţiei judeţene pentru tineret sau a municipiului Bucureşti se exercita de către o comisie formată din câte un reprezentant al direcţiei pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, al prefectului, al consiliului judeţean, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene.
Așadar, consiliile județene, DJST-urile, prefecții, dar și direcțiile județene ale finanțelor publice au avut posibilitatea ca în ultimii 16 ani să supervizeze din interior aceste fundații. Totuși, aceste instituții publice se prevalează de faptul că legea n-a fost niciodată urmată de un regulament, așa cum prevedere actul normativ, adunările generale fiind astfel nefuncționale. Iar acum ne întoarcem la Ministerul Tineretului și Sportului, care timp de 16 ani nu și-a îndeplinit principala obligație în raport cu aceste fundații de tineret: emiterea regulamentului de aplicare a Legii 146/2002, lăsând deschisă ușa pentru diverse operațiuni care numai cu gândul la tineri și organizațiile de tineret nu au fost făcute.
La sfârșitul lunii aprilie, Regulamentului de aplicare a Legii Nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București și al Fundației Naționale pentru Tineret era, conform unui răspuns oficial al Ministerului Tineretului și Sportului, în „stadiul de finalizare de către grupul de lucru, urmând a parcurge etapele prevăzute de legislația în vigoare privind avizarea interministerială.” Cât va dura, încă nu știm. Totuși, oficialii ministerului trebuie să știe că neîndeplinirea unei obligații legale, atunci când sunt generate prejudicii, poate fi încadrată juridic drept abuz în serviciu.
Voi aveți fundație pentru tineret în comunitate? Dacă da, cum a fost gestionat în acești 28 de ani patrimoniul de tineret la voi în județ: în interesul tinerilor sau în interesul celor care conduceau fundațiile?